Ik verwacht een kindje

​​Er komt heel wat kijken bij een zwangerschap. Daarom zetten we hieronder enkele niet te missen tips op een rij voor een vlotte bevalling.

 

Kies waar je wil verblijven

 

  • De ligging van het ziekenhuis heeft een belangrijke invloed op de bevallingsfactuur. Zo is een Brussels ziekenhuis een stuk duurder om te bevallen dan een vergelijkbaar Vlaams of Waals hospitaal.
  • Nog belangrijker is het kamertype (bv. eenpersoonskamer of tweepersoonskamer). De ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer kunnen snel en hoog oplopen en worden enkel terugbetaald als je dekking ook in een eenpersoonskamer geldt. In het andere geval betaal je deze supplementen zelf. 

Check dus vooraf goed de waarborgen van je verzekering.

 

Bereid je opname voor

 

Meld vóór je opname het ziekenhuis en de geschatte bevallingsdatum aan AG Insurance.

We maken dan voor jou een dossier aan waarin je medische kosten voor, tijdens en na de bevalling terugbetaald worden. Denk aan de bevallingsfactuur, maar ook de zogenoemde ambulante kosten:

  • Dit zijn medische kosten voor en na de bevalling, zoals een bezoek aan je huisarts of gynaecoloog, of de aankoop van geneesmiddelen.
  • Ze worden terugbetaald binnen een bepaalde periode voor en na de bevalling. De lengte van deze periode hangt af van je verzekering. Kijk dit voor je bevalling dus zeker na.

Klik op 'Een hospitalisatie met overnachting' om je aangifte te starten.

 

Sluit meteen je kindje aan

 

Sluit je jonge spruit zo snel mogelijk na je bevalling aan. Als je dit binnen de 3 maanden doet, sluiten we je kindje aan zonder medische formaliteiten of wachttijd.

 

Wat met zwangerschapsrust?

 

  • Als werkneemster ben je wettelijk verplicht om vanaf de week voor je voorziene bevallingsdatum tot en met de 9e week na je bevalling te stoppen met werken.
  • Tijdens deze zwangerschapsrust krijg je via je ziekenfonds een vervangingsinkomen tot 82 % van je niet-begrensde loon.

Ga zeker vooraf langs bij je ziekenfonds. Zij vertellen je wat je moet doen om je moederschapsuitkering aan te vragen.  

Tip: Heb je via je hospitalisatieverzekering ook recht op extra diensten? Dan kan je poetshulp inroepen om je huis na je terugkeer piekfijn in orde te maken. Ook andere diensten zoals kraam- en huishoudhulp zijn mogelijk. Vraag deze diensten wel voor of meteen na je opname aan.

 

Kijk vooraf je contract of conventie na voor de voorwaarden van de terugbetaling.

Ben je verzekerd via je werkgever? Dan is de kans groot dat je je waarborgen kan checken op My Global Benefits. Log sn​el in!