Laatste Wijziging :
06 mei 2022
5 levensfasen waarin u een financiële bescherming het hardst nodig hebt
1. Aankoop van een (eerste) huis
Belgen staan erom bekend dat ze een baksteen in hun maag hebben. Vroeg of laat spelen jonge werkende mensen dan ook met het idee van een eigen vastgoedproject. En dan denken we ook meteen aan de schuldsaldoverzekering. Het is een onmisbare bescherming, niet alleen voor de bank, maar vooral voor u en uw gezin.
Waarom? Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer een koppel samen een huis koopt, rekenen ze gewoonlijk op beide inkomens. In geval van overlijden moet de langstlevende partner de financiële last van het krediet alleen dragen. De oplossing?
Een schuldsaldoverzekering met 100% dekking voor elke partner. Bij overlijden wordt het saldo van de hypotheek volledig betaald!
2. Huwelijk of wettelijk samenwonen
Hebt u de ware gevonden? Gefeliciteerd! Met het oog op een mooie en rustige toekomst is dit ook een belangrijk moment om uw behoeften opnieuw te evalueren.
Hebt u al een optimale dekking via uw schuldsaldoverzekering? Prima. Maar hebt u ook nagedacht over de
financiële last van uw maandelijkse vaste kosten? Een schuldsaldoverzekering dekt inderdaad de aflossing van uw hypotheek in geval van overlijden, maar niet alle vaste kosten die elk jaar op uw budget wegen. En de lijst met vaste kosten is lang. Kijk zelf maar:
- Energierekeningen
- Internet-, tv- en telefoonabonnementen
- Abonnement voor het openbaar vervoer
- Verzekeringspremies (auto, brand, familiale enz.)
- Benzine
- Regionale belasting, verkeersbelasting enz.
- Ziekenfonds
- Enz.
De aflossing van uw hypotheek is dus niet het enige waarmee u rekening moet houden in geval van overlijden. Kiest u voor een aanvullende overlijdensverzekering, dan zorgt u ervoor dat u (of uw partner) deze kosten niet moet dragen met één loon. Weet ook dat de lijst van vaste kosten langer wordt naarmate uw gezin uitbreidt.
3. Komst van een kind
De geboorte van een kind haalt het leven van jonge ouders volledig overhoop. Slapeloze nachten, pampers verversen, de eerste schooldag, ... Maar voor u het beseft, staan ze op eigen benen en denkt u: "wat vliegt de tijd!"
Vele ouders hebben een spaarproject om te zorgen voor
de toekomst van hun kinderen. Maar wat gebeurt er als één van de ouders plots overlijdt? Om de financiële toekomst van uw kinderen te verzekeren, zelfs in moeilijke tijden, kan u een overlijdensdekking afsluiten.
4. Studies van uw kinderen
De rekening loopt snel hoog op: inschrijvingsgeld, materiaal, boeken, transport, huur van een kot enz.
Ook dan is een overlijdensverzekering een goede oplossing. Door te kiezen voor een bescherming die is aangepast aan uw behoeften en aan de plannen van uw kind, kan u het volledige bedrag van de geschatte schoolkosten dekken. Uw kind zal dan altijd kunnen blijven studeren, wat er ook gebeurt.
5. Roerende schenking
Meer en meer ouders willen hun kinderen een financieel duwtje in de rug geven. U ook? Misschien hebt u al gedacht aan een roerende schenking.
Kiest u voor een niet-geregistreerde roerende schenking, hou er dan rekening mee dat u dan misschien successierechten moet betalen op het geschonken bedrag als u binnen 3 jaar (in Vlaanderen en Brussel) of 5 jaar (in Wallonië) na de schenking overlijdt.
In sommige gevallen kan een overlijdensverzekering die de geschatte successierechten dekt gedurende deze beperkte periode van 3 of 5 jaar, nuttig zijn. Neem contact op met uw tussenpersoon om de oplossing te vinden die het best aan uw behoeften beantwoordt.