bijverdienen deeleconomie
Ontdek de bijbehorende producten

Bijverdienen in de deeleconomie

Wat kun je doen en waar moet je op letten?

​Sinds 2016 kun je tot 5.100 euro per jaar bijverdienen in de deeleconomie en betaal je daar slechts 10 % belastingen op. Een leuke extra voor wie bijvoorbeeld zijn kookkunsten, vaardigheden of tijd deelt met anderen. En wie weet wordt bijverdienen via de deeleconomie binnenkort nog interessanter.

De deeleconomie is ontstaan vanuit de gedachte dat je zaken die je niet vaak gebruikt, dingen die je goed kunt en tijd die je over hebt, nuttig kunt inzetten door te delen met anderen. Je hoeft er niets mee te verdienen, maar er is ook niks mis mee als je dat wel doet. En bijverdienen via de deeleconomie wordt, tot een bepaald plafond, niet zwaar belast.

Verminderen

Huidige situatie

Je kunt in de deeleconomie tot 5.100 euro per jaar bijverdienen. Er gelden wel voorwaarden.

Verminderen

Voorwaarden voor bijverdienen in de deeleconomie

​Je geniet het gunsttarief van 10 % belastingen alleen als je bijverdient via een erkend deelplatform waar je diensten levert aan particulieren. Hier vind je de voorlopige lijst van erkende deelplatformen. Het deelplatform houdt de belasting automatisch af van je inkomsten en stort ze door aan de overheid. Je moet je inkomsten ook nog zelf aangeven op je belastingbrief.

Ben je actief op meerdere erkende platformen, let er dan op dat je in totaal niet meer dan 5.100 euro verdient. Haal je toch meer inkomsten uit de deeleconomie, dan worden al je bijverdiensten beschouwd en belast als beroepsinkomsten. Je moet in dat geval ook alle formaliteiten in orde brengen voor het sociaal statuut van zelfstandige (inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen, aanvraag btw-nummer, enz).

Verminderen

Plannen voor onbelast bijverdienen

​Er zijn plannen om bijverdienen via de deeleconomie helemaal onbelast te laten, tot 6.000 euro per jaar. Onbelast bijverdienen zou dan mogelijk zijn via een erkend deelplatform, maar ook als je rechtstreeks bepaalde klussen voor andere mensen uitvoert (de zogenaamde occasionele diensten tussen burgers).

De nieuwe regels over onbelast bijverdienen worden elke dag concreter, maar zijn nog niet definitief goedgekeurd. Hier en daar veranderen er nog zaken. Informeer je dus goed voor je in de deeleconomie of met burgerdiensten aan de slag gaat.

Verminderen