goederen deeleconomie
Ontdek de bijbehorende producten

Goederen uitlenen

Valt dat onder de deeleconomie?

​Als je spullen uitleent aan je buurman of een vriend ben je zonder twijfel een fan van de deeleconomie. Maar volgens de letter van de Belgische wet valt het delen van roerende of onroerende goederen niét onder de deeleconomie en dat heeft consequenties voor je belastingen en je verzekeringen.

Vind jij het de normaalste zaak van de wereld om je boormachine of ladder uit te lenen als een buur, vriend of onbekende die nodig heeft? Dan ben je niet alleen. Steeds meer mensen denken er net zo over en vinden het zinloos om allemaal apart een boormachine of ladder te kopen. Ook kamers en huizen worden trouwens vaker 'gedeeld', of beter gezegd 'kort verhuurd' aan toeristen.

Verminderen

Geen deeleconomie volgens de wet

​De wet beschouwt het delen van goederen echter niet als deeleconomie, terwijl het delen van diensten er vaak wel onder valt. Dat betekent meteen dat je geen recht hebt op het fiscale gunsttarief wanneer je met het uitlenen van je spullen wat bijverdient. Ook als je een kamer verhuurt via Airbnb of een gelijkaardig platform, geniet je geen fiscaal gunstregime maar word je op drie zaken belast: je onroerende inkomsten uit de verhuur van je gebouw, je roerende inkomsten uit de verhuur van je meubels, en je inkomsten uit diensten zoals het ontbijt of de dagelijkse schoonmaak die je je gasten aanbiedt.

 

Verminderen

Hoe zit het met de verzekering als je goederen uitleent?

​Als je een heggenschaar uitleent en die raakt beschadigd, dan moet de ontlener de schade meestal zelf betalen. Want zijn familiale verzekering biedt in principe geen dekking voor spullen die hem 'toevertrouwd' zijn. Wanneer hij echter de familiale verzekering van AG Insurance heeft uitgebreid met een Pack Familiale+, dan is hij wel verzekerd voor goederen die hij leent. En dan houdt werkelijk niets jou nog tegen om spullen met hem te delen.

Verminderen