huidkanker preventie
Ontdek de bijbehorende producten

Negen tips om huidkanker te voorkomen

Maak er een goede gewoonte van

​Wist u dat huidkanker wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker is? Eén op de vijf Belgen krijgt er in de loop van zijn leven mee te maken. De UV-index waarschuwt ons voor de gevaren, maar mensen weten vaak niet goed hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Onze partner Stichting tegen Kanker geeft negen eenvoudige tips om verstandig van de zon te genieten.​​​

​Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. De bekendste en meest agressieve vorm, is melanoom. Huidkanker ontstaat door overmatige blootstelling aan UV-stralen. Die stralen heeft ons lichaam wel nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar te veel UV-straling beschadigt onze huidcellen met als gevolg: zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en ook huidkanker.

Verminderen

Mythes over huidkanker ontkracht

​Er bestaan nog heel wat misverstanden over de risico’s van UV-stralen. Tijd om ze voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen.
 
  • Een gebruinde huid is geen teken van een goede gezondheid. De bruine tint is een sein dat uw huid zich probeert te beschermen tegen de schade die de zon aanricht.
  • De zonnebeschermingsfactor (of SPF – Sun Protection Factor) in make-up biedt niet genoeg bescherming tegen uv-stralen.
  • De zon is in België wel degelijk sterk genoeg om te verbranden.
  • Geen enkele zonnecrème beschermt 100%, zelfs niet die met factor 50.
  • Ook op bewolkte dagen kan u verbranden. Zodra de UV-index drie of hoger is, loopt u risico op zonnebrand. 
Verminderen

Negen veilige gewoontes

De Stichting tegen Kanker geeft negen zeer eenvoudige tips om uw huidkankerrisico terug te dringen. Slim in de zon, dat is het motto.

1. Beperk UV-blootstelling in de vroege namiddag

UV-stralen zijn het sterkst als de zon het hoogst aan de hemel staat. Daarom blijft u in België van april tot september het best uit de zon tussen 12 en 15 uur. Bent u elders ter wereld? Check de UV-index op uw plekje onder de zon.

2. Zoek de schaduw op om de krachtigste UV-stralen te vermijden

Pas ook op voor UV-stralen die weerkaatsen en zelfs versterken op water, zand of sneeuw. Op dagen met een sterke UV-straling draagt u ook in de schaduw best beschermende kledij, een zonnebril en zonnebrandcrème.

3. Draag beschermende kleding en een zonnebril

De meeste kleding beschermt beter tegen UV-straling dan zonnebrandcrème. Vergeet ook uw hoofd, gezicht, oren en hals niet te beschermen. Een hoed met brede rand is daarvoor ideaal.

4. Gebruik zonnebrandcrème

Een UV-index van drie of meer? Smeer uw huid royaal in met waterbestendige zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Mensen met een gevoelige huid gebruiken best een crème met een hogere beschermingsfactor. Zonnebrandcrème moet u elke twee uur opnieuw aanbrengen. Smeer zeker ook onmiddellijk na zweten, zwemmen en afdrogen en vergeet uw UV-werende lippenbalsem niet.

Deze zomer staan trouwens aan de kust onze zestien 'smeerpalen' waar u gratis zonnecrème kan krijgen. Ontdek hier waar u ze kan vinden​.

5. Bescherm kinderen

Hoe jonger, hoe kwetsbaarder de huid. Daarom moeten baby's jonger dan één jaar absoluut uit de zon blijven. Ook na die leeftijd moet u kinderen extra goed beschermen. Pas daarom alle tips nog strikter toe. Zo beperkt u hun huidkankerrisico op langere termijn en leert u hen tegelijk enkele goede gewoontes aan voor het leven. Jong geleerd is oud gedaan.

6. Houd rekening met de reactie van uw huid

Hoe lichter uw huid, hoe sneller er schade optreedt door UV-stralen en hoe groter uw risico op huidkanker. Maak er een goede gewoonte van om u zeer goed te beschermen. Opgelet: ook een voorgebruinde of getinte huid absorbeert schadelijke UV-stralen en moet u dus altijd goed beschermen.

7. Ga niet onder de zonnebank

Het is een fabel dat de zonnebank een veilige manier is om te bruinen. Integendeel, ze is gevaarlijker dan de zon en wordt, net als tabak en asbest, beschouwd als een kankerverwekkend product. Het gebruik van zonnebanken kan uw risico op melanoom huidkanker tot 87% verhogen. Niet doen dus!

8. Check de UV-index

Wil u weten hoe intens de zonnestraling is en welke bescherming nodig is? Check de UV-index in het weerbericht, op weersites of via apps. Alleen bij een lage zonnestraling één of twee, hebt u geen bescherming nodig als u in de zon komt. Is de UV-index hoger, neem dat uw voorzorgen.

9. Houd uw huid in de gaten

Controleer uw huid regelmatig en let op eventuele veranderingen in het uiterlijk van bijvoorbeeld moedervlekken, schoonheidsvlekjes, rode of bruine bultjes en pigmentvlekken. Een trucje om te onthouden waarop u moet letten, is samengevat in de ABCDE-regel:

  • A voor asymmetrie: is het vlekje niet mooi rond of ovaal maar gekarteld?
  • B voor boorden: zien de randen er onregelmatig of gekarteld uit?
  • C voor color (kleur): is een vlek of bultje veranderd van kleur? Of ziet u meerdere kleuren in dezelfde vlek?
  • D voor diameter: is de plek groter dan zes millimeter?
  • E voor evolutie: is de vlek of het bultje in de loop der tijd van uiterlijk veranderd?


Als het antwoord op een of meerdere van deze vijf vragen 'ja' is, laat de moedervlek dan controleren door een arts.

Verminderen

​​