klussen deeleconomie
Ontdek de bijbehorende producten

Klussen in de deeleconomie

Zorg dat je goed verzekerd bent

​Klus je graag in je vrije tijd, heb je groene vingers of ben je een krak in wiskunde? Ergens wacht er iemand op jou om een kast te monteren, een haag te snoeien of bijles te geven. Je ontmoet die persoon via een online deelplatform. 't Is heel simpel: hij is tevreden met jouw dienst en jij verdient een centje bij. Check wel even hoe het zit met je verzekering.

Vraag mensen wat hen voldoening geeft, en steevast krijg je te horen dat ze hun vrije tijd zinvol willen invullen en hun talenten willen inzetten om andere mensen te helpen. En laat nu net dat de motor zijn van de deeleconomie. Dat, en het feit dat je er ook een centje mee kunt bijverdienen. Dus wil je graag klusjes doen bij mensen thuis, pakjes of maaltijden rondbrengen of bijles geven? Meld je dan aan op een deelplatform en je kunt aan de slag.

 

Verminderen

Wat kun je bijverdienen met klussen in de deeleconomie?

​Je hoeft je diensten niet gratis te delen. Als het gaat om diensten aan particulieren die je levert via een erkend deelplatform, kun je zelfs tot 5.100 euro per jaar bijverdienen. Die inkomsten worden belast aan het gunsttarief van 10 %. Lees hier meer over bijverdienen via de deeleconomie.

Verminderen

Hoe ben je verzekerd?

​Stel, je bent een kast aan het ophangen bij iemand thuis en plots komt er een stuk pleisterwerk naar beneden. Het is lang niet zeker of je familiale verzekering je zal helpen om de schade te betalen. Veel verzekeraars oordelen immers dat klussen voor andere mensen niet onder het privéleven valt.

Met de verzekering BA Privéleven van AG Insurance kun je wel gerust zijn. Zodra je buiten je normale beroepsactiviteit diensten levert aan particulieren via een deelplatform dat erkend of georganiseerd is door de overheid en daarvoor het fiscale gunstregime geniet, ben je door de familiale verzekering van AG Insurance verzekerd voor schade die je tijdens het klussen veroorzaakt. Voor je eigen schade – een gebroken schouder bijvoorbeeld door tijdens het snoeien van een ladder te vallen – kun je misschien een beroep doen op de arbeidsongevallenverzekering voor huispersoneel van je opdrachtgever (als hij er al een heeft), maar dat is lang niet zeker. Je sluit dus best zelf een ongevallenverzekering af.

Verminderen

Wat is het verschil met vrijwilligers- en verenigingswerk?

Nog even dit: besteed jij je vrije tijd nuttig met vrijwilligers- of verenigingswerk (bezoldigd), dan ben je verzekerd via de organisatie. Zij is verplicht om voor al haar vrijwilligers een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Je eigen familiale verzekeraar zal je bij schade doorverwijzen naar de verzekering van de organisatie.

Verminderen