Gaat u skiën? Seppe Smits geeft 6 tips
Ontdek de bijbehorende producten

Ski: tips van Seppe Smits voor uw uitrusting!

Gaat u skiën tijdens uw verlof?


Onze Belgische snowboardkampioen Seppe Smits geeft u 6 handige tips om uw uitrusting te kiezen. Pols- en rugbescherming, helm, bril en rugzak: hoe kiezen? Waar moet u op letten? Deze bescherming kan u niet alleen lichte kwetsuren besparen, maar ook uw leven redden bij een lawine!

Kent u Seppe Smits?

Seppe is een snowboarder die gespecialiseerd is in de onderdelen ‘slopestyle’ en ‘big air’. Hij staat al op de skipistes sinds hij 9 jaar is. Hij komt uit een land zonder bergen, maar gooit hoge ogen als hij in 2017 wereldkampioen snowboarden wordt in het onderdeel slopestyle. Recent won hij ook het Vlaams Sportjuweel. In 2018 trekt hij naar de Olympische Spelen in PyeongChang waar hij veel kans maakt op een Belgische medaille.

Meer weten over deze ambitieuze topsporter die voortdurend zijn grenzen verlegt? Hier vindt u de laatste nieuwtjes.

Seppe is de geknipte persoon om raad te geven over hoe u zich kan beschermen als u gaat skiën. Hierna volgen 6 handige tips, denk eraan bij het inpakken!p>

Bescherm uw polsen en knieën bij een val

Er bestaan verschillende soorten bescherming. De ideale oplossing zijn handschoenen met een bescherming langs de binnen- en de buitenkant. Zo zijn uw polsen volledig beschermd.

Wat uw knieën en achterwerk betreft, zijn ‘crash pants’ een must, zeker als u een beginneling bent (en wellicht veel zal vallen).

Denk aan een helm!

Een goede helm beantwoordt aan 3 criteria:

  1. Niet te groot, niet te klein. Pas de helm zonder hem vast te maken en buig naar voor. Als hij valt, is hij te groot.
  2. De kinbescherming plaatst u ter hoogte van uw kin. Ze mag niet schuren en u moet ze met één hand kunnen losmaken.
  3. Als u de helm op hebt, moet u de omgevingsgeluiden nog kunnen horen zodat u andere skiërs en snowboarders opmerkt.

Uw skibril moet ter hoogte van de rand van uw helm komen.

Rugbescherming

Ook hier zijn er enorm veel modellen. Kies een rugbescherming die schokken opvangt en gemakkelijk plooit, dat is aangenamer om te dragen. Als het heel koud is, is een thermische trui met geïntegreerde rugbescherming erg praktisch.

Skibril afgestemd op het weer

Weinig mensen weten het, maar een gewone zonnebril beschermt niet voldoende tegen zonnestralen die door de sneeuw langs alle kanten gereflecteerd worden. Een skibril is dus een must. Bovendien heb je een bril nodig die is aangepast aan de weersomstandigheden. Twee paar is dan ook geen overbodige luxe.


Wanneer draag je welke bril?

  • Slecht weer = transparant glas dat meer licht doorlaat voor een beter dieptezicht.
  • Mooi weer = spiegelglas of donkerder glas.

Wees voorzichtig als u de pistes verlaat!

De pistes verlaten kan gevaarlijk zijn. Het lawinegevaar is groter.

Houd rekening met deze 4 dingen als u toch afwijkt van de pistes en er gevaar dreigt. In elk geval raden we je aan niet off-piste te skiën zonder toelating van de plaatselijke autoriteiten en zonder begeleiding van een erkende gids.
Houd rekening met deze 4 dingen als u toch afwijkt van de pistes en er gevaar dreigt.

  1. Verlaat de piste nooit alleen. Zorg ervoor dat u minstens met drie bent. Als er zich een lawine voordoet, is de kans groter dat iemand iets kan doen.
  2. Neem een lawinepieper mee. Zet hem op voor u vertrekt en controleer of hij een signaal uitzendt.Bij een lawine kunnen de reddingswerkers het signaal van het lawinebaken opvangen en het slachtoffer terugvinden.
  3. Bent u dicht bij een lawinebaken? Gebruik dan een sonde om te schatten waar het slachtoffer zich precies bevindt.
  4. Eens u de diepte en de afstand hebt ingeschat, bevrijdt u het slachtoffer zo snel mogelijk met een schep.

Ook uw rugzak kan uw leven redden

Er bestaan rugzakken met een airbag. Zo blijft u meer aan de oppervlakte bij een lawine en daalt het risico dat u onder de sneeuw bedolven raakt. Als u toch onder een laag sneeuw zou belanden, vergroot de airbag uw volume op het moment van de impact. Zo hebt u meer ruimte onder de sneeuw en kunt u makkelijker bewegen en ademen. Dit vergroot uw overlevingskansen.

Goed om te weten: u kan dit materiaal ook ter plaatse huren in de skistations. Geen enkel excuus dus om niet over een aangepaste uitrusting te beschikken!

Verminderen