studentenkot
Ontdek de bijbehorende producten

Medekotstudent? 10 tips om goed te kunnen samenleven!

Meer en meer studenten kiezen ervoor om samen een kot te huren. Leven in een grotere ruimte, de taken én de kosten verdelen, dat alles lijkt heel aantrekkelijk op voorwaarde dat u enkele regels invoert. Want samen op kot gaan is soms verre van evident, vooral als het om de huishoudelijke taken gaat. Lees onze tips om op een aangename manier samen op kot te wonen.

Verminderen
 
Maak van bij het begin een planning met alle huishoudelijke taken: stofzuigen, vuilnis buitenzetten, douche reinigen, afval sorteren, planten water geven, koelkast proper en netjes houden, enz.
 
Stel in het begin van het jaar voor om met alle medekotstudenten samen eens te eten om nader kennis te maken. Daarna kunt u regelmatig samen op kot eten, om te praten over wat er goed gaat en wat er zou kunnen veranderen om beter te kunnen samenleven.
 
Hang een gemeenschappelijke planning op met de events die iedereen aanbelangen: weekends, bezoeken, uitgaan, studies, enz.
 
Tracht akkoord te gaan over de gemeenschappelijke uitgaven en organiseer een wekelijkse of maandelijkse pot voor het aankopen van toiletpapier, afwasmiddel, vuilniszakken, enz.
 
Doe uw eigen vaat en berg alles terug op! Dit is immers vaak de oorzaak van ruzie tussen medekotstudenten!
 
Respecteer de stilte zodat iedereen kan studeren.
 
Voorzie een plekje waar u berichten kunt nalaten voor de andere studenten die u niet vaak tegenkomt: de deur van de frigo of de deur van de WC bijvoorbeeld … Hier komt iedereen wel eens!
 
Verwittig uw medekotstudenten als u op kot een avondje wilt organiseren met vrienden.
 
Voorzie een huurcontract met de namen van alle medehuurders om eventuele geschillen te vermijden in geval van onbetaalde huur of schade aan het gehuurde kot/appartement.

  

Lees ook ons artikel om te zien of jouw kot goed verzekerd is!