carnaval kostuum
Ontdek de bijbehorende producten

Leuke tips voor carnaval

Mooie stoeten en toffe kostuums

Nieuwjaar is net achter de rug, maar wij kijken al uit naar het volgende feest: carnaval. Waar in België beleeft u het leukste carnaval? En hoe vieren mensen dit vastenavondfeest in de rest van de wereld? Tot slot krijgt u hier ook enkele tips voor een te gekke DIY carnavaloutfit.

Carnaval vieren in België

​Voor of middenin de vasten trekken overal te lande carnavalsstoeten uit. In deze vier steden is carnaval echt een belevenis.

 

1. Binche

Het carnaval van Binche is een van de oudste en meest authentieke carnavalsvieringen in Franstalig België en eveneens Unesco-werelderfgoed. Het carnaval is gespreid over drie 'vette' dagen. Op Vette Zondag gaat de stoet uit, op maandag is het de beurt aan de jeugd en vinden her en der confettigevechten plaats. De apotheose vindt plaats op Vette Dinsdag met de optocht van de Gilles in hun exotische kostuums. Ze worden vergezeld van Boeren, Pierrots en Arlequins. Het carnaval sluit af met een spetterend vuurwerk.

 

2. Malmédy

Het carnaval in Malmédy wordt de 'Cwarmé' genoemd en het is dit jaar aan zijn 557e editie toe. In de stoet op zondag lopen figuren mee met vijftien traditionele maskers. Op maandag worden op de carnavalswagens kleine humoristische theaterstukjes opgevoerd en op dinsdag maakt de verbranding van de Haguète een einde aan de feestelijkheden.

 

3. Aalst

Het 'Oilsjters' carnaval is het grootste in Vlaanderen en Unesco-werelderfgoed. Op zaterdagavond krijgt Prins Carnaval de sleutels van de stad. Vanaf dan wordt er drie dagen duchtig gefeest en de spot gedreven met lokale en internationale politici. Op maandag vindt de traditionele 'ajuinenworp' plaats en op de laatste dag – wanneer de portemonnees leeg zijn – trekken de 'voil jeanetten' in stoet door de stad. Deze aloude traditie ontstond omdat er vroeger niet altijd geld was voor echte kostuums en de mannen dan maar de kleren van hun vrouw aan trokken.

4. Oostende

De festiviteiten in Oostende starten met de aanstelling van een Prins en Prinses Carnaval. Hier geen ajuinen die in het publiek gegooid worden maar wel duizenden 'kloefen' (klompjes) waarvan één gouden. Het excentrieke 'Bal du Rat Mort' is het hoogtepunt van het Oostendse carnaval en bekend tot buiten de landsgrenzen.

 

TIP: groot of klein, overal waar een carnavalsstoet door de straten trekt, is het feest. Toch gebeuren er soms ook ongelukjes. Dan zijn deze tips handig.

Verminderen

Carnaval vieren in het buitenland

Zin in carnaval in het buitenland? Dan kunt u onder meer hier terecht:

  1. Rio de Janeiro: het bekendste en kleurrijkste carnaval ter wereld, op het ritme van de samba.
  2. Keulen: het Kölner Karneval duurt vijf dagen. Het is het bekendste feest van de stad en een van de grootste carnavalsvieringen ter wereld.
  3. Venetië: een carnaval in stijl, met historische gewaden en verfijnde maskers.
  4. New Orleans: hier wordt de aftrap voor het carnaval eigenlijk al gegeven op Driekoningen (6 januari). Het feest eindigt met de wereldbefaamde 'Mardi Gras'. Het is de gewoonte dat de feestvierders dan kralen en kettingen verzamelen.
Verminderen

Gekke DIY carnaval outfits

​Rond deze periode puilen de (online) winkelrekken uit met carnavalskostuums. Maar u kunt ook zelf aan de slag: goedkoper én vaak ook origineler. Hier zijn vier tips voor carnavalskostuums voor volwassenen en kinderen.

 

1. Duik in uw kleerkast

U hebt vast enkele kledingstukken die u niet meer gebruikt en makkelijk kunt pimpen met schaar, glitters, stift of franjes. Hoe fouter de combinaties, hoe beter! Streepjes, bloemen en een polka dot: met carnaval kan het allemaal.

De kinderen kunnen de kleren van mama en papa aan. Een oude rok bijvoorbeeld kan perfect dienen als tovenaarsmantel. En mama en papa wisselen gewoon van outfit. Fun verzekerd!

 

2. Bouw verder op een simpele basis

Met een simpele kousenbroek of legging en een t-shirt als basis komt u al een heel eind. Kijk zelf maar:

  • witte kousenbroek, blauwe t-shirt + witte vilten muts en blauwe pompon: uw ukje verandert in een schattige smurf.
  • blauwe legging, dito t-shirt + rode short + blauw doek als cape en een logoprint van het internet: uw kind wordt een stoere Superman.
  • groene basiskledij + paarse, groene of rode ballonnen: kinderen én volwassenen transformeren in een sappgie druiventros.
  • gele basis + jeans tuinbroek en grote zwarte bril: de Minion in u komt naar boven.

 

3. Gebruik gekke gadgets

Een (zelfgemaakt) masker, kleurrijke pruik, ooglapje, boa, wat veren of een opvallende hoed doen wonderen. Combineer met de juiste make-up en u of uw kinderen worden in no time een piraat, diva, clown, prinses, cowboy enz. U kunt uit karton ook makkelijk zelf een heksen- of feeënhoed maken.

 

4. Knutsel met eenvoudige materialen

Wilt u op pad als robotfamilie? Verzamel grote kartonnen dozen, maak er gaten in voor hoofd en armen, bekleed ze met aluminiumfolie en werk af met knoppen en elektriciteitskabels. Klaar! Wilt u de griezeltoer op? Met gewoon wat verband en make-up gaat u als mummie op pad.

U ziet, er is heus niet veel nodig om in carnavalstemming te komen. Doe zeker ook eens inspiratie op via Pinterest en Instagram.

Verminderen