ongeval thuis
Ontdek de bijbehorende producten

5 tips om je huis kindveilig te maken

Bescherm jezelf en je gezin

​1 op de 5 Belgen raakte de afgelopen 5 jaar zwaargewond bij een ongeval in de privésfeer. Ook kinderen blijven daarbij helaas niet gespaard. Omdat genezen beter is dan voorkomen, lijsten we alvast de belangrijkste tips op om je woning veilig te maken. ​​​​​

Veilig huis, veilige thuis

De Gezinsbond en Ligue des Familles hebben met diverse partners het Reuzenhuis opgestart. Deze organisatie reikt tips aan om je woning kindveilig te maken. Geen overbodige luxe, want het zijn kinderen die het meeste risico lopen bij ongevallen in huis. We lijsten alvast 5 tips voor een kindveilig huis op. Goed nieuws: deze tips kosten je helemaal niet veel.

1. Struikelen gebeurt sneller dan je denkt
Hou doorgangen en trappen altijd vrij. Struikelen over rondslingerende rommel gebeurt sneller dan je denkt. Vallen is trouwens oorzaak nummer één van alle ongevallen. Spreek daarom met je kids af waar ze hun spullen kunnen achterlaten in huis.
In geval van brand is een vrije vluchtweg bovendien van levensbelang. Bij brand heb je vaak maar 3 minuten om veilig buiten te geraken. Over rommel struikelen betekent een verlies van kostbare tijd.

2. Medicatie… graag buiten handbereik
Laat geen medicijnen slingeren en bewaar alle geneesmiddelen buiten het bereik van kinderen. Jonge kinderen reageren anders op medicatie dan volwassenen en een peuter kent niet het verschil tussen een pilletje en een snoepje. Heeft je kind toch medicijnen ingeslikt? Bel dan het Antigifcentrum op 070 245 245 en vertel wat je kind ingenomen heeft.

3. Is de Europese Norm in orde?
Check steeds of de producten die je koopt voor je kind wel voldoen aan de Europese Norm. Zeker bij online aankopen is het belangrijk om je productkeuze niet enkel te laten leiden door de prijs, maar na te gaan of ook de Europese standaarden werden nageleefd.

4. Kokerellen… maar dan veilig
Samen koken is een fijn gezinsmoment, maar laat je kind niet alleen bij potten die op het vuur staan, leer hen hoe een mesje juist te gebruiken en plaats de steel van de pan zo op het vuur dat kinderhanden er nooit bij kunnen.

5. Auw… brandwonden!
Door hun tere huid kunnen kinderen al brandwonden krijgen bij een temperatuur van 40°C. Zet daarom de watertemperatuur van bad of douche nooit hoger dan 37°C, stel je boiler in op maximaal 50°C en let op met hete vloeistoffen zoals thee of koffie. Gebeurt er toch een ongeluk, spoel dan de brandwonde lang met lauw water. Neem indien nodig contact op met je huisarts of het ziekenhuis.

Nog meer tips voor een veilige woning vind je hier. ​

Verminderen

Beter voorkomen dan genezen

​Uit AG-onderzoek blijkt dat een derde van de Belgen denkt dat hun gezin beschermd is via de familiale verzekering bij een ongeval in de privésfeer. Niets is echter minder waar. Een goede ongevallenverzekering privéleven is een must en vult een hiaat in je bescherming op.

Deze verzekering vangt risico's op van ongevallen bij activiteiten thuis, in het verkeer (zelfs met de motor), tijdens het uitoefenen van hobby's of sport, tijdens (buiten)-schoolse activiteiten en op reis, waar ook ter wereld. Pijnlijke breuk na het vallen over rommel in de gang, een lelijke snijwonde tijdens het kokerellen of brandwonden door hete koffie? Je kind en jijzelf zijn beter beschermd met een goede ongevallenverzekering privéleven.


Verminderen

Hulp wanneer je gezin die nodig heeft

Je ongevallenverzekering privéleven vergoedt medische kosten die jij of je gezinsleden maken naar aanleiding van een ongeval in de privésfeer, vergoedt tijdelijke arbeidsongeschiktheid en blijvende invaliditeit, keert bij overlijden een forfaitair kapitaal uit en biedt tot slot ook psychologische hulp.​

Verminderen

Meer weten?

Top Ongevallen van AG is een omniumverzekering die je hele gezin gemoedsrust garandeert. Meer informatie of een offerte? Check dan snel Top Ongevallen.

Verminderen

​​​​​​​​​​​​