ongeval tuin
Ontdek de bijbehorende producten

Een veilige tuin voor kids in de lente en zomer

Veilig ravotten in de tuin

​1 op de 5 Belgen raakte de laatste 5 jaar zwaargewond bij een ongeval in de privésfeer. Ook kinderen worden daarbij niet gespaard. Nu de zomer eraan komt, is het belangrijk dat kids veilig buiten kunnen spelen. We geven alvast de belangrijkste tips mee voor een veilige tuin.

Kinderen moeten kunnen ravotten, ook in de tuin. Maar dan wel graag op een veilige manier. De Gezinsbond en Ligue des Familles​ hebben met diverse partners het Reuzenhuis opgestart. Deze organisatie reikt tips aan om je woning en tuin kindveilig te maken. We lijsten alvast 6 tips op voor een veilige tuin. ​

Verminderen

Veilig ravotten, een zomer lang

1. Van de trampoline duikelen
Let bij de aankoop van een trampoline op stevigheid en op de Europese Norm EN 71-14 inzake veiligheid. Een stabiele ondergrond, veiligheidsnet en regelmatige controle van de bescherming rondom de veren zijn essentieel om ongevallen te vermijden. Laat kinderen niet onder de trampoline kruipen wanneer iemand aan het springen is.

2. Verraderlijke vuurkorf
Een gezellige vuurkorf hoeft niet in een nachtmerrie te eindigen als je kinderen aanmaant afstand te houden. Zet een emmer zand of water in de buurt om te blussen indien nodig. Ook de dag nadien kan een vuurkorf nog heet zijn. Bij een ongeval raak je de wonde niet aan maar laat je veel lauw water over de pijnlijke zone lopen. Verwittig 112 indien nodig.

3. Giftige planten in de tuin
Ga samen met je kinderen op ontdekkingsreis in eigen tuin en leer hen welke planten giftig zijn. Heb je veel planten, leg dan een lijstje aan van wat giftig is. Indien nodig kan je het Antigifcentrum (tel. 070 245 245) bellen voor advies.

4. Kopje onder in het zwembad
Niks fijner dan zwemmen bij warm weer, maar laat kinderen nooit alleen bij het zwembad en raak niet afgeleid door je gsm. Kinderen jonger dan 4 jaar geraken trouwens niet alleen in en uit het zwembad. Hou ook goed de watertemperatuur in de gaten: zelfs bij warm weer kan het water nog best koud zijn.

5. Gevaar in het tuinhuis
Een tuinhuis is een leuke verstopplek voor kinderen, dus zorg dat gevaarlijke spullen veilig en hoog opgeborgen zijn. Ga samen knutselen; zo leert je kind materiaal goed en veilig gebruiken. Leg een lijstje aan van gevaarlijke producten. Ook hier is dat handig indien je het Antigifcentrum moet bellen voor advies.

6. Risicovolle robotmaaiers
Er zijn heel wat modellen robotmaaiers op de markt, maar kies een type met een lage rand (< 4,5 cm) zodat kinderhandjes er niet onder kunnen. Verwijder alle voorwerpen op het grasveld en laat de maaier enkel overdag rijden wanneer kinderen niet aan het spelen zijn. 's Nachts laten rijden is geen goed idee omdat onder andere egels het slachtoffer worden van de scherpe messen.            

Nog meer tips voor een veilige woning en tuin vind je hier

Verminderen

Beter voorkomen dan genezen

Uit AG-onderzoek blijkt dat een derde van de Belgen denkt dat hun gezin beschermd is via de familiale verzekering bij een ongeval in de privésfeer. Niets is minder waar. Een goede ongevallenverzekering privéleven is een must en vult een hiaat in je bescherming op.

Deze verzekering vangt risico's op van ongevallen bij activiteiten thuis, in het verkeer (zelfs met de motor), tijdens het uitoefenen van hobby's, sporten, tijdens (buiten)-schoolse activiteiten en op reis, waar ook ter wereld. Pijnlijke breuk na het vallen van een trampoline of brandwonden door de vuurkorf? Je gezinsleden of jijzelf zijn beter beschermd met een goede ongevallenverzekering privéleven.

Hulp wanneer je gezin die nodig heeft

Je ongevallenverzekering privéleven vergoedt medische kosten die jij of je gezinsleden maken naar aanleiding van een ongeval in de privésfeer, vergoedt tijdelijke arbeidsongeschiktheid en blijvende invaliditeit, keert bij overlijden een forfaitair kapitaal uit en biedt tot slot ook psychologische hulp.

Meer weten?

Top Ongevallen van AG is een omniumverzekering die je hele gezin gemoedsrust garandeert. Meer informatie of een offerte? Check dan snel Top Ongevallen​.

Verminderen

​​​​​​​