verschil uitleg levensverzekering overlijdensverzekering
Ontdek de bijbehorende producten

Levensverzekering en overlijdensverzekering: wat is het verschil?

Overlijdensverzekeringen zijn levensverzekeringen maar alle levensverzekeringen zijn geen overlijdensverzekeringen. Een woordje uitleg.

De overlijdensverzekering is één van de talrijke varianten van de levensverzekering. In het meest klassieke geval is dit type levensverzekering bedoeld om uw naasten te beschermen tegen de financiële gevolgen van een plots overlijden, dankzij de overlijdensdekking. Het is de essentie zelf van een overlijdensverzekering.

Maar de mogelijkheden die levensverzekeringen bieden, gaan veel verder dan een bescherming bij overlijden:

  • Via een levensverzekering kunt u bijvoorbeeld sparen voor de toekomst van uw kinderen of kleinkinderen via de spaarverzekering voor kinderen, of voor uzelf, via onder meer pensioensparen.
  • U kunt de levensverzekering ook gebruiken als beleggingstool (via de tak 21- en tak 23-verzekeringen).


Zowel bij sparen als beleggen kan de levensverzekering een zeker rendement opleveren. U kapitaliseert uw geld tot de vervaldatum van de levensverzekering.

Via een levensverzekering kunt u ook een kapitaal aan iemand overmaken, die u aanduidt als begunstigde van uw levensverzekering. Het is een manier om aan vermogensplanning te doen.

De overlijdensverzekering levert dan weer geen enkel rendement op. Ze zorgt er enkel voor dat in geval van overlijden vóór de vervaldatum van het contract, de begunstigden die u hebt aangeduid, een vooraf bepaald kapitaal ontvangen. De overlijdensverzekering is dus een manier om de financiële toekomst van uw naasten veilig te stellen. Als u op de einddatum van het contract nog in leven bent, loopt de verzekering af zonder enige kosten, in tegenstelling tot de spaar- en/of beleggingsverzekering. Met de overlijdensverzekering kunt u de duur en het verzekerde bedrag kiezen afhankelijk van de behoeften van uw gezin. Voor meer info over de overlijdensverzekering kan u een kijkje nemen op onze pagina over de Tijdelijke overlijdensverzekering met vast kapitaal

Verminderen