auto huren
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Alles wat je moet weten als je een auto huurt

Gebruik onze checklist

​Ga je binnenkort op reis naar het buitenland en ben je van plan om daar een auto te huren? Dan zijn er heel wat zaken die je best nakijkt om niet voor verrassingen te komen staan. Met onze checklist verlies je niets uit het oog en kan je onbezorgd met de wagen op verkenning.​

Voor je een auto huurt

Als je van plan bent een auto te huren, dan reserveer je die best op voorhand. Want van thuis uit kan je gemakkelijk research doen en verschillende verhuurmaatschappijen en huurauto's met elkaar vergelijken. Zo ben je zeker dat je de beste optie kiest. Omdat je er vroeger bij bent, heb je vaak ook meer keuze en liggen de prijzen lager dan wanneer je de auto ter plaatse nog moet vastleggen.

 

1.    Welke voorwaarden?

Controleer hoe oud je moet zijn om een auto te mogen huren. De meeste verhuurbedrijven leggen namelijk een minimumleeftijd op. Die leeftijd is vaak 21 jaar, maar ook als je jonger dan 25 bent, betaal je meestal heel wat meer.

 

2.    Internationaal rijbewijs nodig?

Afhankelijk van waar je op reis gaat, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Binnen Europa kan je gewoon overal je Belgische rijbewijs gebruiken, met een recente, herkenbare pasfoto weliswaar. Ook in sommige niet-Europese landen volstaat je Belgisch rijbewijs. Denk bijvoorbeeld aan Australië, Marokko, Tunesië en de Verenigde Staten. In de meeste andere niet-Europese landen heb je wel een internationaal rijbewijs nodig.

 

3.    Kredietkaart vereist?

Bij de meeste verhuurfirma's heb je een kredietkaart nodig om een auto te kunnen huren. Niet alle kredietkaarten worden echter overal geaccepteerd, maar met MasterCard of Visa zit je meestal wel goed. Let erop dat je limiet zeker hoog genoeg ligt. Hou er ook rekening mee dat de naam op de kredietkaart moet overeenkomen met die van de hoofdbestuurder.

 

4.    Welke auto kiezen?

De keuze van huurauto is afhankelijk van het aantal personen en de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Bekijk ook waar je ermee gaat rijden: enkel op verharde wegen of ook off-road? Of je voor een benzine, diesel of elektrische wagen gaat en of die manueel of automatisch moet schakelen. Kijk ook zeker goed na of je het juiste rijbewijs hebt als je voor een grotere auto zoals een camper gaat.

 

5.    Welke extra's?

Er zijn huurwagens met heel wat extra's beschikbaar. Check welke jij een must vindt en laat de andere vallen, want je betaalt er gegarandeerd meer voor. Denk bijvoorbeeld aan een kinderzitje (vaak verplicht), radio, airco en gps.

 

6.    Grens oversteken?

Niet alle autoverhuurbedrijven laten het toe dat je met een huurauto de grens oversteekt. Vraag dat dus zeker na en hoor ook hoe het dan met de verzekering zit.

 

7.    Aantal kilometers?

Check hoeveel kilometers je met de auto mag afleggen. Bij sommige verhuurbedrijven staat er een limiet op en moet je bijbetalen voor elke kilometer die je extra rijdt.

 

8.    Wie rijdt?

De autoverhuurder zal je altijd vragen wie er met de auto gaat rijden. Hoe meer bestuurders, hoe meer je moet betalen.

 

9.    Rondtrekken?

Als je van plan bent om rond te trekken in het land van bestemming, is het een goed idee om even na te vragen of je de huurauto op een andere plek weer kan inleveren. Dan hoef je je reisplannen niet speciaal aan te passen.

 

10. Welke verkeersregels?

De verkeersregels zijn overal anders. Check dus zeker op voorhand hoe de vork in de steel zit, zodat je veilig de baan op kan.

Verminderen

Bij het ophalen van je huurwagen

1.    Controleer of je de juiste auto hebt gekregen

Wanneer je je huurwagen gaat ophalen, controleer je best even of je de juiste auto krijgt. Kijk bij een upgrade goed na of er geen extra kosten doorgerekend worden. Geven ze je net een kleinere auto dan voorzien? Vraag dan een korting.

 

2.    Lees het contract goed na

Om discussies en problemen te vermijden, check je best of alle gegevens juist zijn ingevuld: de huurperiode, inleverdatum en -uur en je persoonlijke gegevens.
 

3.    Check de kosten, borg en verzekering

Kijk goed na wat er mee in het huurcontract is opgenomen aan borg en verzekering. Laat vallen wat je niet nodig hebt of neem net een extra verzekering als je dat nodig vindt.

 

4.    Kijk welke brandstof je moet tanken

Check voor je vertrekt op welke brandstof de auto rijdt. Vaak staat dat bij huurauto's aangeduid boven het tankklepje.

 

5.    Hou het noodnummer van de autoverhuurder goed bij

Altijd handig om het nummer van de verhuurfirma bij de hand te hebben voor als je iets voorhebt. Zij hebben heel wat ervaring en spreken de lokale taal.

 

6.    Controleer de auto

Check de auto goed voor je vertrekt en neem foto's als er krassen of blutsen in zijn. Als er dan achteraf discussie is, kan je aantonen dat de schade er al was toen je de auto in ontvangst nam. Is er een beschrijving? Kijk dan goed na of die klopt en laat eventuele extra schade nog opnemen. 


Verminderen

Bij het afleveren van de huurauto

1.    Check de inhoud van de brandstoftank

Meestal wordt er gevraagd om de huurauto met een volle brandstoftank terug te brengen. Ga dus tijdig tanken, want anders worden er vaak nog extra servicekosten aangerekend.

 

2.    Vraag een nieuwe beschrijving van de auto

Wanneer je de huurauto gaat afleveren, wordt er meestal een nieuwe beschrijving gemaakt. Doe zelf ook opnieuw een toertje rond de auto en neem van alles foto's. Zo beschik je over het nodige bewijs als er later problemen zouden komen.
 

3.    Laat de verhuurmaatschappij tekenen voor ontvangst

Zo heb je bewijs dat ze de huurwagen ontvangen hebben. Vraag zeker een kopie.


Verminderen

Wat met de verzekering?

​Wanneer je in Europa een auto huurt is de aansprakelijkheidsverzekering meestal inbegrepen. Die dekt de materiële en lichamelijk schade die je aan derden veroorzaakt. Voor een omniumverzekering moet je wel bijbetalen. En daarnaast zal er nog een extra verzekering voorgesteld worden om de vrijstelling van de omnium te verlagen, zodat je eigen inbreng bij ongeval of schade beperkt blijft. Deze verzekeringskosten kunnen al snel oplopen, zeker als je meerdere keren per jaar een auto huurt.

Met het Pack CarRenting ben je voor alle schade boven 200 euro (tot 2.500 euro) verzekerd. Deze aanvullende waarborg bij je verzekering Top Familiale van AG is een pak voordeliger dan de extra verzekering bij het autoverhuurbedrijf. En met dit ene pack ben je het hele jaar door beschermd.


Verminderen

​​​​​​​​​​

In ons magazine