Extreme sporten
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Uw hospitalisatieverzekering en gevaarlijke of extreme sporten: hoe zit dat nu?

Verantwoord sporten: altijd de moeite waard

​Wie graag het avontuur opzoekt en zich waagt aan een extreme sport, kijkt best vooraf na wat wel en wat niet gedekt is door de hospitalisatieverzekering. AG Care Hospitalisatie maakt het u gemakkelijk en zorgt voor een volledige dekking voor enthousiastelingen die zich houden aan alle veiligheidsvoorschriften van de sport. En ook voor professionele beoefenaars voorzien wij een complete oplossing.

Beginnen bij het begin: wat is een gevaarlijke of extreme sport?

​Gevaarlijke of extreme sporten zijn niet-alledaagse sporten die vaak een zeker gevaar kunnen inhouden voor de beoefenaar ervan. Parachutespringen, canyoning, bergbeklimmen, … maar ook ‘aardsere’ sporten zoals (diepzee)duiken of motorsport. Ook de meeste wintersporten zoals skiën en snowboarden zijn niet ongevaarlijk.
Verminderen

Kan ik als beoefenaar van een gevaarlijke of extreme sport een hospitalisatieverzekering afsluiten?

​Niet alle verzekeraars zijn even soepel wat betreft de aansluitingsmodaliteiten voor recreatieve en/of professionele beoefenaars van dergelijke activiteiten. Informeer u dan ook voldoende als u een hospitalisatieverzekering wenst af te sluiten.

Wij houden het eenvoudig: welke sport u ook beoefent, u kunt altijd een AG Care Hospitalisatie afsluiten. Geen enkele legale sportbeoefening wordt uitgesloten.
Verminderen

Worden mijn medische kosten als gevolg van mijn sportbeoefening terugbetaald?

​Wij passen voor alle sporten de regels van de sport toe: als u zich tijdens de activiteit aan de veiligheidsvoorschriften houdt, dan zullen uw medische kosten door AG Care Hospitalisatie terugbetaald worden. Als u echter roekeloos te werk gaat, kan een terugbetaling geweigerd worden.

Elke gereglementeerde sport heeft een veiligheidsbasisreglement of gedragscode. Dit kan gaan van het laten zegevieren van het gezond verstand, zoals het dragen van een helm als u op circuit gaat racen, tot specifieke sport gerelateerde veiligheidsvoorschriften. Belangrijk is om u altijd aan deze gedragsregels te houden. U kunt deze terugvinden op de website van de betreffende sportfederatie.

U moet zich natuurlijk ook houden aan de wet. Als u bv. zonder voorafgaandelijke toestemming van de eigenaar private of openbare gebouwen beklimt (‘builderen’ of ‘parcours’), dan bent u in overtreding met de Belgische wetgeving. Als u dan een ongeval heeft, zullen de medische kosten niet terugbetaald worden door uw hospitalisatieverzekering.
Verminderen

Wat met een professionele beoefening?

Als u bepaalde gevaarlijke sporten in professioneel of competitieverband beoefent, kan u een bijpremie gevraagd worden. Contacteer in dat geval uw makelaar of bank voor specifiek op uw situatie toegepaste informatie.
Verminderen

Tot slot nog enkele tips …

​Als u in clubverband een gevaarlijke sport beoefent, dan sluit de club meestal voor u een ongevallenverzekering af. Deze verzekeringen beperken echter vaak de terugbetaling van medische kosten en bevatten bovendien ook tal van uitsluitingen (bv. gebruik van een decompressiekamer bij het duiken). Een hospitalisatieverzekering komt in dat geval goed van pas. Informeer u dus grondig bij uw sportclub.

Verantwoord sporten = het laten zegevieren van het gezond verstand:

  • Sport niet alleen; in nood kan iemand anders hulp halen.
  • Kijk vooraf steeds uw sportmateriaal na op mogelijke gebreken.
  • Sport in de buitenlucht? Check de weersvoorspellingen!
  • Gebruik geen alcohol voor of tijdens het beoefenen van een (gevaarlijke) sport.
Verminderen