Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Geen beroepsgebonden hospitalisatieverzekering meer?

Alles over de individuele voortzetting

​Een hospitalisatieverzekering via uw werkgever is een interessant extralegaal voordeel. Maar wat gebeurt er als u de dekking van deze verzekering verliest door pensioen, tijdskrediet, loopbaanonderbreking, faillissement of ontslag? Dan hebt u recht op een individuele voortzetting.

Als u de dekking van de hospitalisatieverzekering via uw werkgever verliest, hebt u door de wet-Verwilghen het recht om die dekking individueel voort te zetten, zonder medische formaliteiten. U moet daarvoor aan volgende voorwaarden voldoen:

  • U was de laatste twee jaar onafgebroken verzekerd.
  • U laat de verzekeraar tijdig weten dat u de verzekering individueel wilt voortzetten.

Bij de individuele voortzetting kan de verzekeraar geen ziektes uitsluiten die ontstaan zijn tijdens de dekking via uw werkgever. Hij neemt wel de eventuele uitsluitingen en bijpremies van de beroepsgebonden dekking over. Zo bent u levenslang verzekerd met dezelfde waarborgen. Ook uw gezinsleden die bij de beroepsgebonden verzekering aangesloten waren, kunnen de dekking individueel voortzetten.

Verminderen

Individuele voortzetting voorbereiden

​Bij een beroepsgebonden verzekering betalen alle aangeslotenen – jong of oud – een gemiddelde premie. Maar van het moment dat u de dekking individueel voortzet, stemt de verzekeraar de premie af op uw leeftijd. Daardoor betaalt u meestal aanzienlijk meer dan bij de dekking via uw werkgever.

Om een hoog premieverschil te vermijden, kunt u de individuele dekking voorbereiden. U krijgt van uw werkgever de mogelijkheid om een individuele oplossing te onderschrijven en daarmee gedurende uw loopbaan de latere premiesprong van uw hospitalisatieverzekering op te vangen.

Concreet klikt de verzekeraar de leeftijd vast waarop u de individuele oplossing onderschrijft, bijvoorbeeld 35 jaar. Als u dan twintig jaar later een individuele voortzetting wilt, betaalt u nog altijd het tarief van toen, dus van een 35-jarige, zelfs al bent u ondertussen 55 jaar. De premie kan immers enkel verhogen door wettelijke indexeringen.

Niet alle formules ter voorbereiding van de individuele voortzetting zijn hetzelfde. Controleer daarom goed:

  • Welk tarief u zult krijgen bij uw individuele voortzetting.

  • Welke waarborgen zullen gelden bij uw individuele voortzetting. Zijn de waarborgen reeds gekend bij uw aansluiting bij de individuele oplossing of zijn het toekomstige waarborgen? AG Insurance klikt bij de onderschrijving van een AG Care Vision-formule al meteen de waarborgen van zijn uitgebreide AG Care Hospitalisatie-verzekering voor u vast. U bent daardoor zeker dat deze waarborgen niet meer zullen veranderen.

  • Of de formule aanvullende waarborgen biedt bovenop het contract via uw werkgever. Sommige formules (zoals AG Care Vision) dekken meteen de uitgaven die het plafond van de beroepsgebonden verzekering overstijgen. Deze formules garanderen u niet alleen een zorgeloze individuele voortzetting later, maar bewijzen ook al hun nut terwijl u nog bij de beroepsgebonden hospitalisatieverzekering aangesloten bent.
 
Verminderen