overgewicht
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Vermijd overgewicht bij kinderen

5 tips voor een fit en gezond leven

​Bijna één Belg op twee is nu al te zwaar en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor nog meer obesitas tegen 2030. Hoe beschermt u uw kinderen tegen de gevolgen van overgewicht?

Zwaarlijvigheid leidt op volwassen leeftijd tot hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en bepaalde vormen van kanker. Leer uw kinderen daarom zo vroeg mogelijk om gezond te leven. Hoe? Door zelf het goede voorbeeld te geven!

Verminderen

1. Eet gezond

Varieer de maaltijden van uw kinderen. Zet veel fruit, groenten, peulvruchten en volkorenproducten op het menu en mijd suikers en verzadigde vetten. Zorg er ook voor dat uw kinderen voldoende water drinken.

Verminderen

2. Kies gezonde tussendoortjes

Kinderen zijn actief en groeien snel. Ze hebben dan ook niet genoeg aan de drie hoofdmaaltijden. Geef ze extra energie met gezonde tussendoortjes en beperk de hoeveelheden koekjes, chips, snoep en frisdrank.

Verminderen

3. Slaap voldoende

​Kinderen hebben nood aan een goede nachtrust. Tien tot twaalf uur slaap per dag is voor een jong kind zeker geen overbodige luxe. Vermijd dat kinderen voor het slapengaan lang tv kijken of met tablet, smartphone of spelconsole in de weer zijn.

Ook als volwassene hebt u voldoende slaap nodig. Als u minder dan vijf uur per nacht slaapt, neemt het risico op obesitas met 60 % toe.

Verminderen

4. Beweeg

Op school zitten kinderen al veel stil en hun vrije tijd wordt steeds meer in beslag genomen door tv, computer en games. Zorg ervoor dat uw kind minstens een uur per dag beweegt. Lidmaatschap van een sportclub is goed, maar hoeft niet per se. Kinderen bewegen ook voldoende als ze naar school fietsen of wandelen, buiten ravotten of in een jeugdbeweging zijn.

 

TIP: uw ziekenfonds betaalt het lidgeld van een sportclub deels terug. Uw kind is bovendien verzekerd via de club. Toch is het altijd handig om ook zelf een goede hospitalisatieverzekering en een familiale verzekering te hebben voor als uw kind in het ziekenhuis belandt of bij het sporten iemand anders verwondt.

Verminderen

5. Laat uw kind begeleiden

Heeft uw kind problemen met zijn gewicht en wil u het behoeden voor de negatieve impact op zijn gezondheid, dan is professionele begeleiding mogelijk. 'Het komt dik in orde' bijvoorbeeld wil via een multidisciplinair behandelplan kinderen van 6 tot 15 jaar opnieuw fit maken. Omdat AG Insurance wil bijdragen tot een gezonde en actieve samenleving, steunt het dit project.

Verminderen