Overnachting bij uw kind in het ziekenhuis
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Overnachten bij uw kind in het ziekenhuis

Check of uw hospitalisatieverzekering rooming-in vergoedt

Een ziekenhuisopname is voor een kind altijd wat beangstigend. Daarom is het geruststellend als u in de buurt bent om het te troosten en wat af te leiden. Niet alleen overdag, maar zeker ook 's nachts. Een goede hospitalisatieverzekering betaalt uw overnachting bij uw kind terug.

​Regelmatig handen wassen, speelgoed ontsmetten, het contact met zieken vermijden, … U doet uw best, maar ondanks uw goede zorgen is het onmogelijk om alle virussen buiten te houden. Ook uw kind wordt dus ooit wel eens ziek. Meestal blijft het bij een loopneus, een hoest en soms ook lichte koorts. Af en toe is er meer aan de hand en blijkt een ziekenhuisopname nodig.
Verminderen

Overnachten bij uw kind

​Het is natuurlijk niet leuk om uw kind naar het ziekenhuis te moeten brengen, en al zeker niet als die opname halsoverkop gebeurt. Probeer uw peuter of kleuter toch te vertellen wat er aan de hand is en wat er te gebeuren staat. Blijf kalm en wees zo eerlijk mogelijk, zonder in detail te treden.

In die vreemde ziekenhuisomgeving zoekt uw kind naar dingen die vertrouwd zijn: speeltjes, knuffels en uiteraard ook zijn ouders. Als mama of papa in de buurt zijn om wat te spelen en traantjes te drogen, wordt een verblijf in het ziekenhuis al een stuk minder ingrijpend. Kies daarom een kindvriendelijk ziekenhuis dat u de mogelijkheid biedt om ook bij uw kind te overnachten.
Verminderen

De kosten van rooming-in

​Het RIZIV komt niet tussen als u bij uw zieke kind blijft overnachten. Omdat de kosten wel hoog kunnen oplopen, is een bijkomende hospitalisatieverzekering nuttig. De ziekenfondsen bieden die aan, maar beperken de terugbetaling meestal tot een bepaald maximum per dag. De verzekering AG Care Hospitalisatie betaalt rooming-in kosten terug zonder een plafond. En dat is alvast één zorg minder op weg naar een spoedig herstel.

Hoe de ziekenhuisopname van uw kind melden?

Verminderen

Ziekenhuisopname voorbereiden

​Als de ziekenhuisopname van uw kind gepland is, voor een kleine heelkundige ingreep bijvoorbeeld, dan kan u de hospitalisatie voorbereiden. Hier vindt u alvast enkele tips:

 • Kies een kindvriendelijk ziekenhuis. Informeer bijvoorbeeld of u bij uw kind kan blijven:
  • tijdens onderzoeken en verpleegkundige zorg;
  • tot de narcose en nadien als uw kind ontwaakt uit de verdoving;
  • ’s nachts.
 • Stel zoveel mogelijk vragen aan de dokters en verplegers. Als u zelf goed weet wat er gaat gebeuren, kan u uw kind immers voorbereiden en geruststellen. Gebruik daarbij eventueel foto’s, boekjes en spelletjes.
 • Vertel de verpleging over de specifieke gewoontes en angsten van uw kind, zodat zij het vaste patroon van uw kind enigszins kunnen respecteren.
 • Check wat onder de rooming-in-service valt en wat niet. Bekijk ook eens wat het ziekenhuis u als ouder te bieden heeft qua overnachting: 
  • In welk type kamer komt u met uw kind terecht? 
  • Welke maaltijden zijn beschikbaar voor u? 
  • Wat wordt er van u verwacht bij de verzorging van uw kind?
Verminderen