ziekenhuisschool
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Onderwijs in het ziekenhuis

De ziekenhuisschool en andere ‘leerrijke’ alternatieven

​Als uw kind ernstig ziek wordt, verandert er plots veel in het gezin. Zo kan uw kind bijvoorbeeld noodgedwongen de lessen en zijn schoolvriendjes missen. Dankzij initiatieven als de ziekenhuisschool en tijdelijk onderwijs aan huis wordt de leerachterstand gelukkig niet al te groot.

De ziekenhuisschool

​Ernstig ziek worden is erg ingrijpend, zowel voor het kind als zijn ouders. Het gezinsleven wordt op z’n kop gezet en er heerst angst en onzekerheid over wat komt. Gelukkig doen ziekenhuizen veel moeite om het verblijf van het kind toch zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken.

Hoewel kinderen in normale omstandigheden met plezier een dagje school overslaan, kijken zieke kinderen er vaak naar uit om les te krijgen. De leerstof is een van de weinige vertrouwde dingen in een ziekenhuisomgeving en zorgt voor afleiding. Bovendien blijft de leerachterstand van uw kind binnen de perken. Heel wat ziekenhuizen hebben een ziekenhuisschool die gratis lessen op maat verzorgt voor kleuters, lagereschoolkinderen en tieners die in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum verblijven. De ziekenhuisschool overlegt daarover met de school van uw kind en het zorgteam in het ziekenhuis.

Een overzicht van alle Belgische ziekenhuisscholen vindt u hier.

Verminderen

Thuisonderwijs

​Als uw kind uit het ziekenhuis komt en thuis revalideert, kan het les volgen via tijdelijk thuisonderwijs. Hiervoor kan u terecht bij organisaties zoals:

  • PoZiLiv (Vlaanderen)
  • Bednet voor synchroon internetonderwijs (Vlaanderen en Brussel)
  • Ehd (Wallonië)
Verminderen

Reken ook op uw hospitalisatieverzekering

​Ziekenhuis- en tijdelijk thuisonderwijs worden georganiseerd door de overheid of vrijwilligersorganisaties en zijn gratis. Voor heel wat andere kosten tijdens en na een ziekenhuisopname kan u rekenen op uw hospitalisatieverzekering.

AG Care Hospitalisatie bijvoorbeeld dekt de kosten van 30 zware ziekten en vergoedt niet alleen het verblijf in het ziekenhuis, maar ook geneesmiddelen, doktersbezoeken en de rooming-in-kosten. Zo kan u dag én nacht bij uw kind blijven en voelt het zich toch wat meer op zijn gemak in het ziekenhuis.

AG Care Hospitalisatie blijft u ook ondersteunen eens iedereen terug thuis is. Want het is natuurlijk niet makkelijk om de revalidatie van uw kind te combineren met uw huishoudelijke taken en broertjes en zusjes die ook om aandacht vragen. Met de optie Medi-Assistance kan u bijvoorbeeld rekenen op een huishoudhulp of een kinderoppas. Maak er zeker gebruik van, zo kan u samen met uw kind focussen op een spoedig herstel.

Verminderen