Ontdek de bijbehorende producten

Hoe behaalt u uw autorijbewijs?

Wij maken u wegwijs

​U droomt ervan om zo snel mogelijk met de auto te kunnen rijden. Maar eerst moet u uw rijbewijs B halen. Leer hier welke stappen u daarvoor moet volgen.

De volgorde van de stappen hangt af van uw keuze om met een begeleider of met een rijschool te leren rijden.
Verminderen

U leert rijden met een begeleider

  1.  Zodra u 17 jaar bent, kunt u het theoretisch rijexamen afleggen. U moet slagen voor dit examen in een examencentrum  en om te slagen is een resultaat van minstens 41 punten op 50 nodig. Als u niet slaagt, mag u later onbeperkt opnieuw proberen.
  2. Als u geslaagd bent voor het theoretisch rijexamen, dan kunt u een voorlopig rijbewijs met begeleider aanvragen. Dit kan vanaf 17 jaar. U hebt hiervoor drie jaar tijd nadat u geslaagd bent voor uw theoretisch examen. Dit voorlopig rijbewijs is drie jaar geldig na afgifte.

U doorloopt een stageperiode van minstens drie maanden en maximaal drie jaar. U moet bij het autorijden steeds vergezeld zijn van een begeleider en mag daarnaast nog één passagier meenemen. Bovendien mag u niet autorijden op vrijdag, tijdens het weekend en op (de vooravond van) wettelijke feestdagen, tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens.

  1. Zodra u 18 jaar bent, kunt u deelnemen aan het praktijkexamen.
  2. Bent u geslaagd voor het praktijkexamen, dan ontvangt u een document waarmee u bij het gemeentebestuur een rijbewijs kunt aanvragen. U hebt hiervoor drie jaar tijd.
Verminderen

U leert rijden via een rijschool

1. U kunt onmiddellijk starten met de praktijklessen en pas later uw theoretisch examen afleggen. Toch is het aan te raden om eerst te slagen voor het theoretisch examen. Als u op de baan gaat, dient u immers de verkeersregels te respecteren.


2. Afhankelijk van het aantal lesuren dat u volgt bij de rijschool, kunt u daarna met of zonder begeleider verder oefenen.

  • Vanaf 18 jaar en na minstens 20 uur praktijklessen in de rijschool krijgt u een voorlopig rijbewijs zonder begeleider. Met dit voorlopig rijbewijs mag u een passagier meenemen op voorwaarde dat die minstens 24 jaar oud is en over een rijbewijs B beschikt. Dit voorlopig rijbewijs is anderhalf jaar geldig na afgifte.
  • Vanaf 17 jaar en na minstens 6 uur praktijkonderricht in een erkende rijschool of via vrije begeleiding krijgt u een voorlopig rijbewijs met begeleider. U moet bij het autorijden steeds vergezeld zijn van een begeleider en mag daarnaast nog één passagier meenemen. Dit voorlopig rijbewijs is drie jaar geldig na afgifte.

3. U doorloopt een stageperiode van minstens drie maanden en maximaal 18 maanden. U mag niet autorijden op vrijdag, tijdens het weekend en op (de vooravond van) wettelijke feestdagen, tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens.

4. Zodra u 18 jaar bent, kunt u deelnemen aan het praktijkexamen.

5. Bent u geslaagd voor het praktijkexamen, dan ontvangt u een document waarmee u bij het gemeentebestuur een rijbewijs kunt aanvragen. U hebt hiervoor drie jaar tijd.

Veel succes en rij veilig!
Verminderen