auto verhuren deeleconomie
Ontdek de bijbehorende producten

Autodelen

Alles wat je moet weten als je je auto verhuurt

​Staat je auto meer stil dan hij rijdt? Dan kun je twee dingen doen: ofwel verkoop je hem, ofwel verhuur je je auto aan particulieren en verdien je zo een deel van de kosten terug. Lees hier alles wat je moet weten als je je eigen auto deelt.

Waarom je auto delen?

​De deeleconomie kent succes en ook autodelen zit duidelijk in de lift. In 2017 telde ons land dubbel zo veel autodelers als in 2016: 28.000 om precies te zijn. Staat ook jouw auto de helft van de tijd zinloos te wezen en wil je dat hij beter benut wordt? Dan moet je zeker ook eens autodelen proberen. 't Is in ieder geval een uitstekende manier om minder te betalen voor je auto.

Verminderen

Hoe kun je je auto delen?

​Er zijn grofweg drie manieren om jouw auto te delen met andere mensen (peer-to-peer).

  1. Je deelt je auto met je vrienden, kennissen en buren en jullie regelen gewoon alles onder mekaar.
     
  2. Je gebruikt een platform om je auto te verhuren. Op zo'n platform vind je mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van je auto, je tekent er een huurovereenkomst en regelt de betaling. De prijs bepaal je meestal zelf. Platformen waar je je auto te huur kunt aanbieden zijn o.a. Cozycar, Sharynx, Dégage, Tapazz, Drivy of Caramigo.
     
  3. Je carpoolt. Je spreekt dan zelf af met vrienden en kennissen, je regelt een carpoolafspraak via je werkgever of je zoekt carpoolkandidaten via platforms zoals Carpool.be of BlaBlaCar.
Verminderen

Waarop moet je letten als je je auto verhuurt?

Als je je auto verhuurt, maak je best goede afspraken over prijs, huurperiode, brandstof, schoonmaak, verkeersboetes en schade. Verhuur je via een autodeelplatform, dan liggen deze afspraken standaard vast in een overeenkomst.

Verminderen

Autodelen en je verzekering

Eerst even iets over carpoolen: wanneer je carpoolt zijn je passagiers goed verzekerd via je gewone autoverzekering. Maar let op: maak je winst met het carpoolen, dan zullen verzekeraars dat als bezoldigd personenvervoer beschouwen en dat valt niet onder je gewone autoverzekering.

Autoverhuur is niet verzekerd in je gewone autoverzekeringen. Verhuur je via een autodeelplatform, dan ben je wel verzekerd maar zoek je best goed uit waarvoor precies. Dat kan op elk platform verschillend zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de huurder pech heeft met je auto en hem langs de kant van de weg achterlaat? Of hoe sterk sta je in je schoenen als je een discussie hebt met de huurder of met het autodeelplatform? Er bestaan op de markt ten slotte ook carsharing oplossingen die je verhuurde auto en jezelf even goed beschermen als wanneer je er zelf mee rijdt. Zodat je jouw auto met een gerust hart kunt delen.

Verminderen