autobelasting
Ontdek de bijbehorende producten

Welke belastingen betaalt u voor uw auto?

Bekijk hier het overzicht

​Om met de auto te rijden, moet u enkele belastingen betalen: sommige eenmalig, andere jaarlijks. Wij zetten alles voor u op een rijtje.

Belasting op Inverkeersstelling (BIV)

U betaalt deze eenmalige belasting als u een auto op uw naam in België inschrijft. De BIV geldt zowel voor nieuwe als voor tweedehandsauto’s.

 • Indien u gedomicilieerd bent in Vlaanderen, dan wordt de BIV berekend op basis van de leeftijd en een aantal milieukenmerken van uw auto, zoals de CO2-uitstoot, de uitstoot van fijn stof, het brandstoftype en de euronormen.
  Bereken hier uw BIV-bedrag.
 • Indien u gedomicilieerd bent in Brussel, dan wordt de BIV berekend op basis van het fiscale vermogen (uitgedrukt in fiscale PK) en het vermogen van de motor van het voertuig (uitgedrukt in KW).
  Raadpleeg hier de tarieven voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 • Indien u gedomicilieerd bent in Wallonië, dan wordt de BIV berekend op basis van het fiscale vermogen (uitgedrukt in fiscale PK) en het vermogen van de motor van het voertuig (uitgedrukt in KW).
  Als uw auto veel CO2 uitstoot, dan wordt een eco-malus bij de BIV bijgeteld.
  Raadpleeg hier de tarieven voor het Waals Gewest.​

Als uw auto geheel of gedeeltelijk op LPG rijdt, krijgt u een aanzienlijke vermindering op de BIV.

Verminderen

Jaarlijkse verkeersbelasting

U betaalt deze belasting elk jaar opnieuw. Deze belasting wordt bepaald aan de hand van het fiscale vermogen van de wagen (uitgedrukt in fiscale PK). Raadpleeg de tarieven voor :

Verminderen

Aanvullende verkeersbelasting

​Rijdt uw auto volledig of gedeeltelijk op LPG, dan betaalt u elk jaar een aanvullende verkeersbelasting.Dit geldt in alle gewesten.

Verminderen

​​​​​​