autodelen
Ontdek de bijbehorende producten

Autodelen

Alles wat je moet weten als je een auto leent

​Als we op een slechte dag met z'n allen in de file staan, wordt het weer eens duidelijk dat we onze mobiliteit anders moeten organiseren. Geef jij al het goede voorbeeld en neem je vaker de trein? Of overweeg je autodelen? Lees hier alles over de mogelijkheden om een auto of een rit te huren, over de voordelen van carsharing en de zaken waar je op moet letten.

Het motto 'je auto, je vrijheid' gaat steeds minder op. Want met de wagen sta je tegenwoordig vooral vaak aan te schuiven in de file, je belast het milieu en je bent er ook nog eens een pak geld mee kwijt. (Jonge) mensen beslissen daarom steeds vaker dat ze geen eigen auto nodig hebben. Die tendens zie je bijvoorbeeld in de cijfers van het aantal rijbewijzen dat afgeleverd wordt aan jongeren en dat jaar na jaar daalt.

Maar als mensen niet langer een eigen auto bezitten of slechts één per gezin, hoe verplaatsen ze zich dan? Heel wat pendelaars kiezen voor het openbaar vervoer, vaak in combinatie met de (elektrische) fiets of zelfs een step, hoverboard of segway. Ook autodelen wordt populairder. Het houdt in dat je een auto leent wanneer je er een nodig hebt of dat je een rit met iemand deelt.

Verminderen

Welke autodeelmogelijkheden heb je?

​Wil je dat er gewoon een auto klaarstaat op het moment dat je er een nodig hebt, dan kun je terecht bij verschillende organisaties en platformen.

 1. Ofwel huur je een (elektrische) auto bij een organisatie met eigen wagens, zoals Cambio, DriveNow, Zipcar, Hertz, Avis, Europcar, Sixt, enz. Bij sommige organisaties kun je je auto gewoon achterlaten op je bestemming of een standplaats in de buurt.

   
 2. Ofwel gebruik je een auto van een particulier die je vindt op zogenoemde peer-to-peer-deelplatformen zoals Cozycar, Sharynx, Dégage, Tapazz, Drivy of Caramigo. Via het platform spreek je een prijs af en betaal je voor het gebruik van de auto. Na je rit breng je hem terug naar de eigenaar.

   
 3. Ofwel regel je een lift met iemand die dezelfde kant uit gaat als jij via platformen als Carpool.be of BlaBlaCar. Prijs- en andere praktische afspraken worden gemaakt via het platform.
Verminderen

Wat zijn de voordelen van autodelen?

Een auto delen is in het begin best wennen. Je moet vooruit denken om je deelauto in te plannen en leren je reistijd goed in te schatten. Dat vraagt wat organisatie, maar je bent het snel gewend. En de voordelen van autodelen zijn overtuigend. Ten eerste scheelt autodelen een pak in je portemonnee. Want je betaalt alleen voor de kilometers die je rijdt (en eventueel een bescheiden abonnement), maar geen kosten voor onderhoud, verzekering, belastingen en parkeren. Ten tweede hoef je nooit meer naar de technische keuring of de carwash. Verder draag je je steentje bij aan minder files en gezondere lucht.

Verminderen

Waarop moet je letten als je een auto deelt?

​Gebruik je een auto via een deelplatform, dan check je best welke afspraken er gelden.

 • Welke leeftijd moet je hebben en hoe lang moet je al over een rijbewijs beschikken?
 • Mag je passagiers meenemen?
 • Mag je iemand anders met de huurauto laten rijden?
 • Hoe en wanneer moet je betalen?
 • Moet je de auto schoonmaken na gebruik?
 • Moet je tanken na gebruik en hoeveel?
 • Hoe kun je schade melden?
 • Ben je verzekerd en wat zijn de voorwaarden?
 • Wat moet je doen als je een boete krijgt?
 • Wat als je een conflict hebt met de eigenaar van de auto?

Hoe meer informatie je vindt, hoe beter je de betrouwbaarheid van een autodeelplatform kunt beoordelen. Werp zeker ook een blik op de reviews van andere gebruikers!

Verminderen

Carsharing en je verzekering

​Als je met een deelauto rijdt, biedt je eigen autoverzekering geen bescherming. Hoewel je dan in de meeste gevallen kunt terugvallen op de verzekering van het deelplatform, is het best lastig om per platform uit te zoeken waarvoor je nu wel en niet verzekerd bent en wat de voorwaarden zijn. Met Carsharing oplossingen als die van AG Insurance ben je verzekerd voor meerdere autodeelplatformen en hoef je je nooit zorgen te maken. Zo ben je in je deelauto even goed verzekerd als in je eigen wagen en rijd je met een gerust gemoed mee in de deeleconomie.

Lees hier meer over de mogelijkheden om zelf jouw auto te verhuren.

Verminderen