Ontdek de bijbehorende producten

Wanneer moet u langsgaan bij de autokeuring?

Zorg dat uw auto in orde is met de keuringsvereisten.

​Weet u wanneer u met uw wagen naar de autokeuring moet? Hier vindt u een overzicht van de keuringsvereisten voor uw auto.

Eerste keuring

Rijdt u met een personenauto, dan moet uw auto de eerste keer gekeurd worden vooraleer hij vier jaar ingeschreven is. Tijdens zo’n eerste keuring controleert het keuringscentrum onder andere de uitlaatemissie, de mechanische staat van de auto en de werking van de onderdelen zoals de remmen, lichten, stuurinrichting…. U krijgt voor deze eerste keuring een uitnodiging van de autokeuring.
Verminderen

Daaropvolgende keuringen

​Nadien moet uw auto in principe elk jaar gekeurd worden, al bestaat er een bonussysteem dat deze termijn verlengt tot twee jaar. U kunt van dit bonussysteem genieten als uw auto aan al deze voorwaarden voldoet:

  • Uw auto heeft bij het laatste keuringsbezoek een groen keuringsbewijs zonder beperkingen gekregen.
  • Er staat minder dan 100 000 kilometer op de teller.
  • Uw wagen is jonger dan zes jaar.
  • Hij is tijdig voor keuring aangeboden.
  • Indien uw wagen een aanhangwagen trekt, mag de MTM (maximaal toegelaten massa) van deze aanhangwagen maximaal 750 kg bedragen.
Verminderen

Herkeuring

De kans bestaat dat uw auto geen groen keuringsbewijs zonder beperkingen krijgt. In dat geval geeft de autokeuring u een keuringsbewijs met beperkte geldigheid (rood keuringsbewijs of groen keuringsbewijs met beperkte geldigheid). U moet dan uw wagen laten herkeuren om een groen keuringsbewijs met een normale geldigheidstermijn te krijgen. De herkeuring moet gebeuren in hetzelfde centrum als de voorgaande controle en binnen de vooropgestelde termijn. Vindt de herkeuring niet tijdig plaats, dan moet uw auto een nieuwe, volledige keuring ondergaan.
Verminderen

Tweedehandskeuring

Verkoopt u uw wagen, dan is een tweedehandskeuring vereist. U krijgt dan een tweedehandsrapport met de staat van de auto op het moment van de keuring. U krijgt bovendien een Car-Pass en een ‘Aanvraag tot Inschrijving’ die u aan de koper moet meegeven.
Verminderen

LPG-keuring

Is uw auto uitgerust met een LPG-installatie, dan is een LPG-keuring verplicht bij:
  • de ingebruikneming van de LPG-installatie,
  • elke periodieke keuring,
  • de eventuele demontage van de LPG-installatie.
Verminderen