deeleconomie testimonial
Ontdek de bijbehorende producten

Wat is er zo leuk aan de deeleconomie?

Ervaringsdeskundige aan het woord

​Onze collega Maud is al enkele jaren fan van de deeleconomie. Via deelplatformen vindt ze haar weg naar goedkope vakantieverblijven, gedeelde autoritten en lekker eten van de buren. Wat Maud het allerleukst vindt aan de deeleconomie, lees je hier.

Als Maud een auto nodig heeft, regelt ze een lift via haar smartphone. En op reis logeert ze het liefst van al bij mensen thuis. Onlangs haalde ze nog een heerlijke Marokkaanse maaltijd af bij een onbekende hobbykok uit de buurt. Delen en ruilen is voor Maud 'a way of life'.

Verminderen

Wat vind je zo fijn aan de deeleconomie?

​"Onlangs wou ik vrienden opzoeken in Frankrijk. Met het openbaar vervoer was je uren onderweg en vliegen was te duur. Dus dacht ik aan autodelen: in enkele kliks vond ik een lift op een deelplatform en voor ik het wist was ik op weg naar mijn bestemming. Makkelijk en goedkoop.

De deeleconomie maakt dingen mogelijk die normaal voor mij en mijn vrienden onbetaalbaar zijn. Neem nu bijvoorbeeld reizen: de hotels op de mooiste plekjes zijn meestal alleen weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee. Maar dankzij Airbnb en andere deelplatformen kun je er ook met een beperkt budget van genieten."

Verminderen

Valt het nooit tegen, dat delen?

​Een huurder die een Airbnb compleet vernield achterlaat of een logeerplek die je ongevraagd deelt met vijf anderen… Af en toe duiken minder leuke verhalen op over de deeleconomie. Ook Maud heeft wel al eens negatieve ervaringen gehad. "Laatst reed mijn carpoolchauffeur zo slecht dat ik dacht dat we zouden botsen. Maar over het algemeen zijn mijn ervaringen met deelinitiatieven positief."

TIP: Ben je van plan om iets de delen of heb je een nare ervaring gehad, bespreek dan met je verzekeringsadviseur hoe je je kunt beschermen in de deeleconomie.

Verminderen

Wat is het allerleukste?

"Je merkt dat sommige grote deelinitiatieven heel commercieel en daardoor onpersoonlijker worden, maar over het algemeen leer je door te delen en te ruilen veel toffe mensen kennen en houd je er leuke vriendschappen aan over. Toen ik onlangs een maaltijd ging afhalen via MenuNextDoor, leerde ik toevallig een Canadees kennen die ons op zijn beurt uitgenodigd heeft om te aperitieven bij hem thuis. Dat vind ik echt superplezant aan deelinitiatieven."

Verminderen