elektrische auto
Ontdek de bijbehorende producten

Wordt jouw volgende auto elektrisch?

Dit moet je weten over de elektrische wagen

​Nu elektrische auto's goedkoper worden en meer kilometers aankunnen per oplaadbeurt, vind jij dat het tijd wordt om een elektrisch model te kopen. Een stadsauto, sportwagen of elektrische SUV, het kan tegenwoordig allemaal. Deze zaken moet je weten over (fiscale) voordelen, laadpassen en -palen, pechverhelping en de verzekering van elektrische wagens.

Een elektrische auto steekt eigenlijk vrij simpel in elkaar. Er zitten in elk geval minder bouten en moeren in dan in een diesel of benzine auto en hij heeft geen versnellingsbak. Minder risico op slijtage en dus ook minder onderhoud. Al zijn de oplaadbare batterijen natuurlijk wel een technisch hoogstandje.

Verminderen

Voor- en nadelen van een elektrische auto

​Een elektrische auto is duurder in aankoop dan een diesel of benzinewagen, maar je betaalt minder (in Vlaanderen geen) belasting op inverkeerstelling en minder (in Vlaanderen geen) jaarlijkse verkeersbelasting. Een elektrische auto vraagt minder onderhoud en ook je brandstof – elektriciteit – is goedkoper. Daar staat wel tegenover dat je vaker moet 'tanken'. De actieradius of het bereik van een elektrische auto met volle batterij ligt soms tot de helft lager dan bij een auto met een volle brandstoftank. Afhankelijk van het model en de manier waarop je je auto gebruikt – in de stad of op de autosnelweg bijvoorbeeld – varieert het bereik van pakweg 150 tot 600 kilometer.

Omdat je geen fijn stof en CO2 uitstoot, is elektrisch rijden beter voor het milieu. De productie van de batterijen zou wel erg belastend zijn. Een elektrische wagen is ook bijzonder stil. Dat is een pluspunt in de strijd tegen geluidsoverlast, maar het kan ook gevaarlijk zijn. In het verkeer gaan we immers niet alleen af op wat we zien, maar ook op wat we horen. En een elektrische wagen hoor je niet aankomen.

Verminderen

Fiscaal interessant

​Een elektrische auto is fiscaal interessant. De situatie verschilt naargelang je hem in Vlaanderen of Wallonië inschrijft.

Vlaams Gewest

  • premie van maximaal 3.000 euro bij de aankoop van een nieuwe elektrische auto (bij aanmelding in 2018). Lees hier de voorwaarden.
  • geen jaarlijkse verkeersbelasting en belasting op inverkeersstelling (BIV).
  • 120 % belastingaftrek voor vennootschappen.

 

Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

  • minimum aan BIV: 61,5 euro.
  • minimum aan jaarlijkse verkeersbelasting: 77,35 euro.
  • 120 % belastingaftrek voor vennootschappen.
Verminderen

Hoe zit het met laadpalen en laadpassen?

​Als je elektrisch gaat rijden, zal je je auto het vaakst thuis opladen. Dat is het goedkoopst, zeker tijdens de daluren. Het kan in principe via een gewoon stopcontact met een goede aarding en een speciale laadkabel, maar dat duurt zes tot acht uren. Bovendien kan je stopcontact behoorlijk warm worden. Veiliger en sneller is het om bij je thuis een laadpaal te installeren. Die laadt je auto op in minder dan vier uren.

Om niet voor verrassingen te staan, weet je best ook waar je onderweg publieke laadpalen kunt vinden. Er bestaan apps om dat uit te zoeken. Laadpalen bij winkelcentra, garages, parkings en bedrijven kun je vaak gratis gebruiken, maar soms moet je voor een laadbeurt betalen met een laadpas. Er bestaan universele laadkaarten voor laadpalen van verschillende leveranciers. Je doet er goed aan om de tarieven en abonnementsformules van laadpassen te vergelijken.

Verminderen

Pech en verzekering van elektrische auto’s

​Als je pech hebt met een elektrische auto komt het er heel vaak gewoon op neer dat je het bereik van je auto verkeerd hebt ingeschat en dat je accu leeg is. Je bijstandsverlener sleept je in dat geval naar de dichtstbijzijnde laadpaal of tot bij je thuis.

Wat je verzekeringen betreft heb je ook voor een elektrische auto een BA autoverzekering nodig. Die is immers wettelijk verplicht voor alle wagens. Het vermogen van de elektrische motor, uitgedrukt in kW, is de belangrijkste factor bij het bepalen van je premie. Verzeker je je elektrisch voertuig ook in omnium, check dan zeker of de batterijen voldoende meeverzekerd zijn.

Verminderen