europees-rijbewijs
Ontdek de bijbehorende producten

Het Europees rijbewijs doet zijn intrede

Maar het papieren rijbewijs blijft geldig

​Op vraag van de Europese Unie is het rijbewijs voortaan in alle lidstaten uniform. Het nieuwe rijbewijs ziet eruit als een bankkaart, is beter beveiligd tegen diefstal en vervalsing en het blijft tien jaar geldig. Hebt u nog een papieren rijbewijs, dan kunt u dat gewoon verder gebruiken tot het vernieuwd moet worden.

​U hoeft dus voorlopig uw papieren rijbewijs niet te vervangen en kunt gewoon dezelfde voertuigen blijven besturen.

Verminderen

Europees rijbewijs aanvragen

​

Vindt u de kleinere kaartversie toch handiger en wilt u graag uw papieren rijbewijs inruilen? Ga dan naar de dienst Burgerzaken van uw gemeente en neem deze zaken mee:

 

  • uw identiteitskaart,
  • uw oude rijbewijs,
  • een recente pasfoto (tenzij de foto op uw identiteitskaart nog geldig is).

 

U betaalt een retributie en vijf dagen na uw aanvraag kunt u uw nieuwe rijbewijs gaan afhalen. Het blijft tien jaar geldig.

 

U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als uw oude exemplaar gestolen is of als u het kwijt bent. Neem dan zeker ook het attest van de politie mee naar het gemeentehuis.

 

En als u voor het eerst een rijbewijs aanvraagt nadat u geslaagd bent voor uw rijexamen, neem dan het aanvraagformulier van het examencentrum mee.

Verminderen

Verschil met internationaal rijbewijs

​

Uw Europees rijbewijs is geldig in de Europese Unie en Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bent u van plan om in een ander land met de auto of de motor te rijden, zorg dan dat u niet voor verrassingen komt te staan en controleer of dit land het Europees rijbewijs erkent.

 

Is uw Europees rijbewijs er niet geldig, dan hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Ook dat kunt u aanvragen bij de gemeente van uw woonplaats. Neem zeker uw identiteitskaart, uw rijbewijs en een recente pasfoto mee.

 

Opgelet: uw internationaal rijbewijs blijft slechts drie jaar geldig.

Verminderen