kilometerheffing-belgie
Geef uw mening : 
 
( 1 stem )
Ontdek de bijbehorende producten

Is er ook voor mij als particulier een kilometerheffing in België?

​Sinds 1 april 2016 is er een kilometerheffing van toepassing op het wegennet in België. Deze kilometerheffing geldt enkel voor vrachtwagens en vervangt het eurovignet. Er is een vrijstelling voor personenwagens en bestelwagens.

Welke voertuigen zijn onderworpen aan de kilometerheffing in België?

​De nieuwe kilometerheffing, die in voege is gegaan op 1 april 2016, geldt in eerste instantie enkel voor voertuigen bedoeld of gebruikt voor goederenvervoer (vrachtwagens) met een maximale toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton. De kilometerheffing vervangt het eurovignet dat tot nu toe verplicht was in België voor alle vrachtwagens van meer dan 12 ton. De kilometerheffing is dus veel ruimer. Voor vrachtwagens die in België zijn ingeschreven blijft ook de jaarlijkse verkeersbelasting bestaan.

Verminderen

Voor welke voertuigen is er geen kilometerheffing?

​Personenwagens en bestelwagens van minder dan 3,5 ton ontsnappen aan de kilometerheffing.

Bepaalde soorten voertuigen krijgen een vrijstelling: motorhomes, voertuigen uitgerust voor medische doeleinden en voertuigen die louter gebruikt worden bij land-, tuin- en bosbouw.

En bepaalde vrachtwagens zijn gewoon niet onderworpen aan de kilometerheffing:

  • werktuigmachines die geen goederen vervoeren, zoals mobiele kranen, hoogtewerkers, graafmachines en bulldozers;
  • voertuigen met een proefrittenplaat (ZZ);
  • oldtimers met een O-nummerplaat. 
Verminderen

Waar is de kilometerheffing van toepassing?

​In principe is elke weg een tolweg. In de praktijk zijn het echter enkel de autosnelwegen en de meeste gewestwegen waar de kilometerheffing van toepassing is. Voor het grootste deel van de Belgische wegen geldt een nultarief.

Verminderen

Hoe werkt de kilometerheffing?

​Men kan de kilometerheffing berekenen met behulp van een toestel in de vrachtwagen. Dit toestel noemt men een “On Board Unit” (OBU). Het wordt met zuignappen op de voorruit bevestigd. De OBU registreert via gps-technologie de gereden kilometers.
De installatie en uitbating van het systeem gebeurt door Satellic nv, een door de overheid speciaal hiervoor opgerichte vennootschap.

Meer informatie hierover vindt u op hun website: www.satellic.be

Verminderen
In ons magazine