Delen
Ontdek de bijbehorende producten

Wie betaalt uw schade door een slecht wegdek?

Wij maken u wegwijs

​Elk jaar krijgen de overheden in ons land enkele duizenden klachten binnen van autobestuurders die schade opliepen door de slechte staat van het wegdek. Denk maar aan putten in de weg, scheuren in het beton, loskomend asfalt … De vraag is wie voor deze schade opdraait.

Bewijslast niet eenvoudig

De overheid moet zorgen voor veilige en goed onderhouden wegen. Als u schade oploopt, dan moet u bewijzen dat de schade veroorzaakt is door het slechte wegdek én dat de overheid daarbij een fout gemaakt heeft. Dat is niet evident. Rechters gaan dan ook niet snel over tot een veroordeling van de overheid.
 
Toch zien we dat de overheid steeds vaker aansprakelijk gesteld wordt, voor autoschade door putten in het wegdek bijvoorbeeld.
Verminderen

Wat moet u doen?

  • ​Hebt u een omniumverzekering, dan hoeft u niet te wachten op de (onzekere) uitkomst van een lange juridische procedure. Geef de schade gewoon aan bij uw omniumverzekeraar. Die zal u vergoeden en proberen om de schade te verhalen op de beheerder van de weg.
  • Hebt u geen omniumverzekering, dan dient u klacht in bij de overheid die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de weg. Dat kan de gemeente zijn, de provincie, het gewest,…

Het is in elk geval handig om getuigen te zoeken en foto’s te nemen van het slechte wegdek en van uw schade.

Verminderen

Klachtenprocedure

​Wilt u een klacht indienen bij de overheid, volg dan de klachtenprocedure:

Verminderen