Voorzichtig de weg op als het pijpenstelen regent
Ontdek de bijbehorende producten

Voorzichtig de weg op als het pijpenstelen regent: enkele tips

​Rustig binnen blijven is het beste wat u kunt doen als het heel hard regent of er storm op komst is. Heeft u geen keuze en moet u toch de weg op? Lees dan onze tips. Ze kunnen u helpen uw rijgedrag zo goed mogelijk aan te passen.

​Wist u dat er in 2019 een stijging van 7% meer dodelijke ongevallen op de weg geregistreerd werd? De helft van die dodelijke slachtoffers waren automobilisten van personenwagens (48%), gevolgd door fietsers (15%) en voetgangers (14%). Daarnaast wordt ook opgemerkt dat één dode op vijf tussen de 20 en 29 jaar oud is. (bron) Geen fraaie cijfers! Nu de herfst er is en de winterperiode eraan komt, verslechteren de omstandigheden op de weg. Het regent en vriest, wat zorgt voor gladde wegen. We rijden nu ook vaker in het donker door de kortere dagen. We moeten nu dus extra oppassen om ongevallen te vermijden!​

Verminderen

Word gezien!

Bij slecht weer is het belangrijk dat de andere weggebruikers u goed kunnen zien. En het is uiteraard even belangrijk dat u de weg ook goed ziet. De lichten en richtingaanwijzers van uw auto moeten dus in perfecte staat zijn.

Als het donker weer is, moet u uw dimlichten aansteken. Doe dat ook overdag wanneer het zicht door de slechte weersomstandigheden (regen, mist, sneeuw) beperkt is tot 200 m.

In België is het verplicht om uw mistlampen achteraan aan te steken als het fel regent of als de zichtbaarheid door mist en sneeuw beperkt is tot +/- 100 m of minder.

Vergeet ten slotte ook niet dat ruitenwissers die vlot werken ook uw zicht verbeteren.​

Verminderen

Controleer uw banden

Het is heel belangrijk dat uw bandendruk in orde is en dat de groeven in de banden voldoende diep zijn. Zo voorkomt u aquaplaning en verliest u de controle over uw wagen niet. Bovendien hangt de remafstand ook af van de staat van uw banden.

Controleer uw banden dus regelmatig. Gebruik daarvoor een dieptemeter en meet de diepte van de groeven op verschillende plaatsen. De ideale bandendruk staat in het instructieboekje dat in de wagen ligt.

Vergeet tot slot de ruitenwissers niet; deze moeten ook in goede staat zijn voor een goede zichtbaarheid.

Verminderen

Pas uw rijgedrag aan

Uiteraard moet u uw rijgedrag aanpassen aan de weersomstandigheden (storm of stortregen). Denk eraan dat u langer over uw traject zal doen door het slechte weer, vertrek dus op tijd.

En houd rekening met de volgende elementen:

 • Pas uw snelheid aan en houd voldoende afstand. Soms zijn de snelheidsbeperkingen op de elektronische borden nog te hoog.
 • Kasseien en klinkers zijn nog gladder als het regent.
 • Anticipeer op het rijgedrag van de andere autobestuurders.
 • Zet uw richtingaanwijzers op tijd aan, zodat de andere weggebruikers snel weten wat u van plan bent.
 • Als u toch zou slippen, moet u het gaspedaal onmiddellijk loslaten, licht op de rem drukken en bruuske bewegingen met het stuur vermijden.
 • Storm of windstoten hebben invloed op de wegvastheid van de wagen, vooral op bruggen, viaducten en andere 'open' plaatsen. Wees dus dubbel voorzichtig, zeker als u met een bestelwagen rijdt.
 • Anticipeer op bochten: verminder snelheid voor de bocht en draai niet hard aan het stuur.
 • Rijd zoveel mogelijk in de sporen van het voertuig voor u. Dat verplaatst immers veel water, wat uw wegligging verbetert. Houd natuurlijk wel voldoende afstand.
 • Vermijd inhalen en dan vooral bij vrachtwagens en autobussen. Deze kolossen verplaatsen massaal veel water, te veel voor uw ruitenwissers.
 • Gebruik cruise control niet.
 • Trek langzaam op en versnel geleidelijk aan.
 • Probeer rustig af te remmen, eerst op de motor en daarna pas via uw rempedaal.
 • ​Rijd hellingen op in een hogere versnelling dan normaal, en schakel bij afdalingen ook een versnelling lager dan in gewone weersomstandigheden
Verminderen

Check of u goed verzekerd bent

​En hoe zit het met uw autoverzekering? Zijn uw auto, uzelf en uw passagiers altijd goed beschermd en verzekerd?

U mag de BA Auto zeker niet vergeten. Deze verzekering, wettelijk verplicht, vergoedt de schade die u bij een verkeersongeval veroorzaakt aan derden. Dat kan de tegenpartij zijn, maar ook uw passagiers. Wij vullen die aan met levenslang de laagste bonus-malus en gratis onmiddellijke bijstand.

Als u met een nieuwe wagen rijdt is een Top Omnium zeker geen overbodige luxe. Alle schade aan uw voertuig is verzekerd, ongeacht de oorzaak. Bovendien kan u zelf kiezen welke waarde u verzekert en verliest uw wagen de eerste 6 maanden en de eerste 10.000 km geen waarde. Simuleer hier uw autoverzekering.Verminderen

​​​​​​​