Ontdek de bijbehorende producten

Wat moet u doen bij een verkeersongeval?

Lees onze tips

​Wat moet u doen bij een verkeersongeval? Blijf eerst en vooral rustig en schat de gevolgen van het ongeval in: is er enkel blikschade of zijn er ook gewonden? Verwittig eventueel de politie en vul vervolgens het Europees aanrijdingsformulier correct in. Bezorg dat document aan uw verzekeraar.

Blijf rustig

Paniek is een slechte raadgever. Ook al bent u geschrokken door het ongeval, probeer rustig te blijven.
Verminderen

Schat de gevolgen van het ongeval in

Hoe ernstig is het ongeval? Is er enkel blikschade of zijn er ook gewonden? In dat laatste geval verwittigt u altijd de politie en eventueel ook de hulpdiensten. In België verwittigt u de politie en hulpdiensten op het nummer 101. Vindt het ongeval plaats in Europa, bel dan het internationale Europese noodnummer 112.
Lees hier wanneer u nog best de politie erbij haalt.

Verminderen

Maak de rijbaan vrij indien nodig

Belemmeren de auto’s het verkeer? Trek dan uw fluo hesje aan en verplaats de wagens voorzichtig. Teken eerst hun plaats na het ongeval met krijt af op het wegdek en duid de remsporen en eventuele glasscherven aan. Is er geen probleem voor het doorgaand verkeer, laat de auto’s dan gewoon staan. Zet een gevarendriehoek voor de plaats van het ongeval: op minstens 100 meter als u op de autosnelweg bent, op minstens 30 meter op andere plaatsen.
Verminderen

Noteer de gegevens van getuigen

Zijn er getuigen van het ongeval, vraag dan hun contactgegevens. Soms moet u wat aandringen, want niet iedereen vindt het leuk om zijn versie van de feiten te geven. Getuigenissen helpen de verzekeraar echter om te kunnen bepalen wie aansprakelijk was voor het ongeluk.
Verminderen

Neem foto’s

Neem indien mogelijk foto’s van de plaats van het ongeval, de plaats waar de voertuigen zich vlak na het ongeval bevinden, de schade aan de voertuigen, remsporen, staat van het wegdek en andere dingen die van belang kunnen zijn voor de schadeafhandeling.
Verminderen

Vul het Europees aanrijdingsformulier in

Voor een snelle regeling van de schade is het belangrijk dat uw verzekeraar over een volledig ingevuld Europees aanrijdingsformulier beschikt. Hoe u zo’n aanrijdingsformulier correct invult, leest u hier.  Ontstaat er een meningsverschil over het ongeval of over het ingevulde formulier, teken het dan niet. U verwittigt dan best de politie
Bezorg het Europees aanrijdingsformulier zo snel mogelijk aan uw verzekeraar.
Verminderen

Om deze tips zo goed mogelijk op te volgen na een ongeval, moet u volgende zaken in uw auto hebben liggen

  • een blanco Europees aanrijdingsformulier,
  • een balpen,
  • een krijtje,
  • een zaklamp voor als u ’s avonds betrokken bij een ongeval bent,
  • een fluo hesje.

Is er sprake van vluchtmisdrijf, een aanrijding met een dier of diefstal, dan moet u klacht indienen bij de plaatselijke politie.

Verminderen