veilig met de auto
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Binnenkort een autovakantie gepland?

Lees onze tips over veiligheid en bijstand

​Het zag er lang naar uit dat we dit jaar gewoon thuis zouden blijven, maar nu de landsgrenzen weer open zijn, heb ook jij misschien nog een last minute autovakantie naar het buitenland geboekt. Voor je in al je enthousiasme wat te hard van stapel loopt, lees deze tips voor een veilige en zorgeloze autorit. ​​​​​​​

Coronamaatregelen in je vakantieland

​Je mag er niet zomaar vanuit gaan dat de coronamaatregelen in andere Europese landen hetzelfde zijn als in België. Wanneer moet je een mondmasker dragen in Frankrijk? Hoeveel meter afstand moet je houden in Italië? Welke boetes riskeer je in Spanje? Check de coronarichtlijnen in 19 Europese landen zodat je ze kan naleven op je vakantiebestemming en in alle landen op je doorreis. 

Verminderen

Tolwegen en vignetten

​Nog iets dat je best checkt voor je vertrekt: welk vignet heb je nodig om in Oostenrijk of Duitsland te rijden? Wat zijn de tarieven op de Franse tolwegen en hoe zit het met dat eco vignet in Frankrijk en heel wat Europese steden? Waar kan je een vignet voor Zwitserland kopen voor in de auto? Bekijk hier de tol- en vignetinformatie per land.  Of voeg al een beetje avontuur toe aan je trip en stippel op voorhand een alternatieve route uit om tolwegen te vermijden. 

Verminderen

Veiligheid onderweg

​Lange afstanden, onbekend terrein, drukte, zomerse hitte en vermoeidheid … een autorit naar een buitenlandse vakantiebestemming is pittiger dan wat we gewend zijn. Reden te meer om extra aandacht te besteden aan je veiligheid.  

 

1. Bereid je auto voor op de trip

Laat voor je vertrek je auto grondig nakijken. Je garagist checkt de motor, remmen, olie én banden zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Vergeet je bandenspanning niet te verhogen met 0,3 tot 0,5 bar als je auto (zwaar) geladen is.

 

2. Bereid jezelf voor op de trip

Zelf vertrek je beter goed uitgerust op reis. Neem een paar daagjes eerder verlof zodat je op je gemak je koffers kan pakken en tijd hebt om wat bij te slapen.

 

3. Laad je auto in op de juiste manier
  • Leg zware koffers onderaan, dichtbij de wielen. Dat is beter voor de stabiliteit van je wagen.
  • Respecteer de verkeersregels als je bovenop of achteraan je wagen bagage vastmaakt. Zo mag je lading niet verder dan 1 meter van het achtereinde van je auto uitsteken.
  • Hou er onderweg rekening mee dat een zwaarbeladen auto trager reageert.
  • Leg geen zware spullen op de hoedenplank.
Verminderen

Veiligheid op de achterbank

​De meeste ouders klikken gelukkig hun kinderen vast op de achterbank, zowel bij lange als bij korte ritten. Dat is inderdaad de juiste reflex. Maar jammer genoeg is één kind op de twee niet op de juiste manier vastgemaakt en dus onvoldoende beschermd bij een botsing. Optimale veiligheid voor je kind betekent: het juiste autostoeltje kiezen, correct installeren en veilig gebruiken. Nog één tip: laat je kinderen liever niet vooraan in de auto zitten.

Verminderen

10 handige tips voor een autorit met kinderen

​"Is het nog ver?" Het moet zowat de meest gehoorde vraag zijn als je met kinderen onderweg bent in de auto. Tijdens een lange autorit naar je vakantiebestemming ben je maar beter goed voorbereid om verveling de kop in te drukken. Met deze tien tips houd je het rustig op de achterbank en kan de bestuurder zijn concentratie bij de weg houden.

 

4 tips voor de kleintjes

Vertrek je met je peuter of kleuter op autovakantie, stem je vertrek dan af op zijn normale slaapritme. De kans is groot dat hij een flink stuk van de rit in dromenland is. Sommige kindjes voelen echter dat er iets te gebeuren staat en kunnen de slaap niet vatten. Panikeer niet en speel eerst wat spelletjes. Meestal valt je kindje na een tijd vanzelf in slaap. Zo verdrijf je de verveling:

  • Geef je kind regelmatig iets nieuws om te ontdekken. Kleine speeltjes zoals een knuffel die geluidjes maakt, een knisperboekje of een nieuwe rammelaar houden je peuter een hele tijd zoet.
  • Een stickerboekje met herkleefbare stickers is ideaal om de tijd te doden.
  • Speel een kiekeboespelletje met een knuffel. Dat wordt schateren op de achterbank!
  • Speel de lievelingsliedjes van je kind. Opgelet: de kans is groot dat je de muziek tot vervelens toe moet aanhoren. Maar: alles om de rust te bewaren, toch?


 

4 tips voor lagereschoolkinderen

Zodra je kinderen kunnen lezen, heb je meer mogelijkheden om hen te entertainen. Ze kunnen nieuwe leesboekjes ontdekken, maar ook gekke woorden verzinnen met de letters op nummerplaten. Natuurlijk is er ook nog de tablet to the rescue, maar deze speeltjes en spelletjes vinden je kinderen vast ook plezant:

  • Luisterverhalen doen het altijd goed, zegt onze Facebook-fan Liesbet. Zulke verhalen zijn meeslepend voor jong én oud.
  • Onze medewerkster Vania speelt met haar kinderen steevast enkele klassiekers in de auto: woordslangen, 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet', alle rode auto's tellen, personen/dieren/tv-programma's raden door alleen ja-neenvragen te stellen, enz.
  • Laat iets oudere kinderen het traject van je reis volgen op de kaart. Vraag hen de bestuurder te helpen om de juiste weg te volgen.
  • Kinderen zijn heel nieuwsgierig naar de bestemming van je reis. Laat hen in de auto alvast een reisdagboekje maken waarin ze prenten van de bestemming kleven, tekenen en schrijven.

 

2 tips voor kinderen en volwassenen
  • Installeer je kinderen en jezelf zo comfortabel mogelijk. Zorg dat je een kussen en dekentje bij de hand hebt, geef iedereen voldoende beenruimte, scherm de zijruiten van je auto af tegen de zon en organiseer je spullen zo dat je de belangrijkste zaken steeds bij de hand hebt.
  • ​Houd om de twee uur halt: het geeft je kinderen (en jezelf!) iets om naar uit te kijken. Stop op een plek waar je kinderen een gezonde snack kunnen eten en zich even kunnen uitleven. Het is trouwens ook voor volwassenen heel belangrijk om regelmatig de benen te strekken. Zo voorkom je een concentratiedip. Drink voldoende water zodat jullie goed gehydrateerd blijven.
Verminderen

Pech onderweg: vertrouw op je bijstandsverzekering

Het is balen als je auto het begeeft onderweg naar je vakantiebestemming. Daar sta je dan langs de kant van de weg, in een vreemd land. Gelukkig hoef je gewoon maar naar je bijstandsverzekeraar te bellen en er is hulp onderweg. De bijstand die standaard in je autoverzekering inbegrepen zit, biedt hulp bij een ongeval of een lekke band (niet bij pech) en sleept je wagen naar de dichtstbijzijnde garage.

Met uitgebreidere bijstandsformules zoals Top Bijstand krijg je dag en nacht bijstand voor je auto en je gezin in binnen- en buitenland. Een vervangwagen is inbegrepen en je kan rekenen op een vergoeding voor je medische kosten. Er bestaan zelfs formules zoals Top Mobility & Travel Assist die je medische kosten op vakantie onbeperkt dekken en je ook verzekeren als je de fiets neemt of een speed pedelec of step. Je krijgt met deze complete formule bovendien bijstand wanneer je door vertragingen of annuleringen van het openbaar vervoer niet meer op je bestemming geraakt.

Wij wensen jou een fijne, veilige en deugddoende vakantie toe!

 

Vergelijk hier de prijzen voor een bijstandsverzekering


Verminderen

​​​​​​​​​​

Interessant voor u is ook
In ons magazine