Veilig
Ontdek de bijbehorende producten

Veilig terug naar school: in de auto en op de fiets!

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en het wordt weer drukker op de weg. Dat betekent ook dat er tijdens de ochtend- en avondspits weer meer fietsers onderweg zijn. Als automobilist is het dus aangewezen om erg goed op te letten voor deze zwakkere weggebruiker. Ontdek hieronder​ een reeks tips om gevaarlijke situaties te vermijden.

Tussen 2015 en 2019 geraakten er elk jaar gemiddeld zo’n 2.500 kinderen (bron: VIAS) op weg van en naar school betrokken in een verkeersongeval. Dat zijn er 14 per dag! Extra goed opletten op de weg kan dus van levensbelang zijn. Ook voor de fietsers verzamelden we een hele hoop tips, die lees je hier: Veilig fietsen: neem het zelf in handen.1. Houd je aandacht altijd bij de weg

Maar liefst 80% van de Belgen (bron: VIAS​) gaf eerder dit jaar toe dat ze al eens gedurende 2 seconden niet op de weg letten. Daar zijn verschillende redenen voor: de GPS instellen, een sms’je lezen, de radio regelen, iets zoeken in de auto, … Ongeacht de reden, die 2 seconden kunnen desastreuze gevolgen hebben. Als je 120 km/u rijdt en 2 seconden niet oplet, dan heb je al 66m afgelegd. Zijn het 3 seconden? Dan is dat zelfs 100m, de lengte van een voetbalveld.

2. Let op wanneer je fietsers wil inhalen

Het is toegelaten voor automobilisten om fietsers in te halen. Daarbij moeten wel alle verkeersregels gevolgd worden en het mag dus bijvoorbeeld niet als je daardoor een doorlopende witte streep zou overschrijden. Bovendien moet je een zijdelingse afstand van minstens 1m laten tussen je auto en de fietser. Wil je buiten de bebouwde kom inhalen? Dan is zelfs 1,5m afstand verplicht.

 
​ ​​

3. Geparkeerd? Eerst kijken voor je het portier opent!

Dit wist je waarschijnlijk wel al, maar we herinneren jullie er toch graag nog eens aan! Wanneer je geparkeerd bent en het portier wil openen, moet je altijd eerst goed kijken of er geen andere weggebruiker aankomt. Zeker wanneer je langs een fiets- of voetpad staat, is het oppassen geblazen want een ongeluk is snel gebeurd. Kijk dus altijd eerst in je achteruitkijkspiegel voor je de deur opendoet.

 
​ ​​

4. Wees je altijd bewust van de fietspaden om je heen

Het is belangrijk dat je altijd weet waar de fietspaden zijn en wat er zich daarop afspeelt. Zeker wanneer jij een manoeuvre gaat uitvoeren waarbij je een fietspad kruist! En dan hebben we het niet alleen over de dode hoek, maar ook in het algemeen. Zoals in de video hieronder bijvoorbeeld. De automobilist heeft een fietser ingehaald en wil daarna rechts afslaan. Maar de fietser rijdt in dit geval rechtdoor en heeft dus voorrang!


​ ​​

5. Fietsers en rotondes

Ook een rotonde kan een gevaarlijke situatie zijn wanneer er zich zowel fietsers als auto’s op bevinden. Kijk bijvoorbeeld naar de video hieronder: de auto wil de rotonde afrijden, maar de fietser die rechtdoor rijdt heeft wel voorrang. En in deze situatie heeft de autobestuurder de fietser niet op tijd gezien.

​​