alternatieve mobiliteit
Ontdek de bijbehorende producten

5 alternatieven voor de auto

Welke duurzame oplossing kies jij?

​Koning auto neemt steeds meer plaats in en zet ons milieu onder druk. Met autovrije binnensteden, lage-emissiezones en hogere belastingen op de meest vervuilende wagens stimuleert de overheid ons om slimme en duurzame alternatieven te bedenken voor onze mobiliteit. Hier vind je enkele mogelijkheden. Welke optie(s) gebruik jij?

1. De fiets

​De fiets was altijd al superhandig om naar de bakker om de hoek of naar school te rijden. Maar steeds meer mensen ontdekken nu ook hoe leuk het is om naar het werk te fietsen. Het afgelopen jaar alleen al steeg het aantal fietsende pendelaars in de privésector met 13 % (bron Acerta). Vind je de afstand naar je werk een obstakel, dan moet je zeker eens een elektrische fiets proberen! De elektrische tweewieler wordt alsmaar populairder. In 2017 was 45 % van alle verkochte fietsen een elektrisch exemplaar (bron Velofollies). Ook het totale aantal nieuwe fietsen steeg trouwens met ongeveer 2 %.

Verminderen

2. Mobiliteitsoplossingen slim combineren

​Wat zou je ervan denken om vervoersmiddelen te combineren? Met de fiets tot aan een carpoolparking; van de trein overstappen op de metro en het laatste stukje te voet; met een deelauto naar de rand van de stad en daar je hoverboard bovenhalen? Je geraakt vaak sneller – én relaxter – op je bestemming dan met de wagen. Allerlei apps en online platformen helpen je om verschillende vervoersmiddelen vlot te combineren. Met apps als Mobiflow kun je onder andere taxi's, deelfietsen, fietstaxi's en elektrische laadstations reserveren en gebruiken. Ook organisaties als Touring testen slimme-mobiliteitsapps.

Verminderen

3. Elektrische of hybride auto

De Noren hebben het goed begrepen: diesel- en benzinewagens zijn passé. In 2017 werden er in Noorwegen meer (52 %) elektrische, hybride en plug-in hybride auto's (met oplaadbare batterij) verkocht dan diesels en benzineauto's (47,8 %) (Bron: Autogids.be). Zo'n vaart loopt het voorlopig niet in België: het aantal verkochte hybrides verdubbelde wel min of meer in 2017, maar de aankoop van elektrische auto's stagneerde (Bron: egear.be). Er is hier bij ons dus nog werk aan de winkel …

Verminderen

4. Autodelen

​Het is zo verleidelijk om voor het minste in je wagen te springen als die op de oprit staat te blinken. Maar wat als je nu eens geen auto meer zou hebben? En er gewoon een zou kunnen gebruiken als je er een nodig hebt? Dat heet autodelen en het wordt steeds populairder. In 2017 telde ons land maar liefst 28.000 autodelers. Zij hebben de voordelen van autodelen ontdekt, nu jij nog!

Verminderen

5. Flexibel werken

Om minder afhankelijk te zijn van je auto, kun je alternatieve vervoersmiddelen gebruiken, maar het helpt natuurlijk ook als je bepaalde verplaatsingen gewoon kunt schrappen. Uit een poll van Hays blijkt dat 36 % van de respondenten nu al regelmatig van thuis uit werkt en zo de files vermijdt. Goed voor minder frustraties en meer productiviteit, zo blijkt.

Verminderen