alternatieve mobiliteit
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

6 alternatieven voor de auto

Welke duurzame oplossing kies jij?

De troon van Koning auto wankelt. In maart 2019 waren er 6% minder inschrijvingen dan rond dezelfde tijd vorig jaar. Wordt het een trend? En heb jij dan een slim alternatief klaar voor je mobiliteit?

Vervuilende wagens worden steeds zwaarder belast, terwijl fietsers, voetgangers en elektrische steps letterlijk terrein winnen. Ze krijgen meer ruimte in zones-30 en in autovrije binnensteden. Welke duurzame alternatieven gebruik jij?

Verminderen

1. Het openbaar vervoer

Een optie die zeker in grote steden interessant is om de files te slim af te zijn en relaxed op je bestemming aan te komen. In Brussel bijvoorbeeld wordt het openbaar vervoer veel meer gebruikt (53 %) dan de auto (36 %). Er zijn in het Brussels gewest bijna net zo veel treinreizigers (34 %) als autobestuurders. 19,1 % neemt metro, tram of bus (bron FOD Mobiliteit).

Verminderen

2. De fiets

​De fiets was altijd al superhandig om naar de bakker om de hoek of naar school te rijden. Maar steeds meer mensen ontdekken nu ook hoe leuk het is om naar het werk te fietsenSinds drie jaar zet die trend zich steeds sneller door. Na de auto is de fiets in Vlaanderen het populairste vervoermiddel bij pendelaars en ook in Waalse steden stijgt het aantal fietsende pendelaars stilaan. Vind je de afstand naar je werk een obstakel, dan moet je zeker eens een elektrische fiets proberen! De elektrische tweewieler wordt alsmaar populairder. In 2018 was bijna één op twee van alle verkochte fietsen een elektrisch exemplaar (bron Velofollies). Ook het totale aantal nieuwe fietsen steeg trouwens met ongeveer 2 %.

Verminderen

3. Mobiliteitsoplossingen slim combineren

​Wat zou je ervan denken om vervoersmiddelen te combineren? Met de fiets tot aan een carpoolparking; van de trein overstappen op de metro en het laatste stukje te voet; met een deelauto naar de rand van de stad en daar je elektrische step bovenhalen? Je geraakt vaak sneller – én relaxter – op je bestemming dan met de wagen. Allerlei apps en online platformen helpen je om verschillende vervoersmiddelen vlot te combineren. Met apps als Mobiflow kun je onder andere taxi's, deelfietsen, fietstaxi's en elektrische laadstations reserveren en gebruiken. Ook organisaties als Touring testen slimme-mobiliteitsapps.

Verminderen

4. Elektrische of hybride auto

De Noren hebben het goed begrepen: diesel- en benzinewagens zijn passé. In 2017 werden er in Noorwegen meer (52 %) elektrische, hybride en plug-in hybride auto's (met oplaadbare batterij) verkocht dan diesels en benzineauto's (47,8 %) (Bron: Autogids.be). Zo'n vaart loopt het voorlopig niet in België: het aantal verkochte hybrides stijgt jaar na jaar lichtjes, maar de aankoop van elektrische auto's blijft beperkt (Bron: egear.be). Er is hier bij ons dus nog werk aan de winkel …

Verminderen

5. Autodelen

​Het is zo verleidelijk om voor het minste in je wagen te springen als die op de oprit staat te blinken. Maar wat als je nu eens geen auto meer zou hebben? En er gewoon een zou kunnen gebruiken als je er een nodig hebt? Dat heet autodelen en het wordt steeds populairder. In 2017 telde ons land maar liefst 28.000 autodelers. Zij hebben de voordelen van autodelen ontdekt, nu jij nog!

Heb je zelf wel nog een diesel of benzineauto, maar gebruik je hem niet veel, dan kom je misschien in aanmerking voor de AG Kilometerbonus op je verzekering.

Verminderen

6. Flexibel werken

Om minder afhankelijk te zijn van je auto, kun je alternatieve vervoersmiddelen gebruiken, maar het helpt natuurlijk ook als je bepaalde verplaatsingen gewoon kunt schrappen. Uit een poll van Hays blijkt dat 36 % van de respondenten nu al regelmatig van thuis uit werkt en zo de files vermijdt. Goed voor minder frustraties en meer productiviteit, zo blijkt.

Verminderen
In ons magazine