fietsen corona
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Veel fietsen deze zomer?

Alles voor leuke fietsuitstappen

​Deze zomer wordt een echte fietszomer. Vind jij het ook heerlijk om op eigen tempo mooie plekjes in eigen land te verkennen of tochtjes te maken in onze buurlanden? Hier vind je tips om je fiets in gereedheid te brengen en veilig op weg te gaan. Hup, de fiets op! ​

​​Fietsen is gezond voor je lichaam

​Niemand die daar nog aan twijfelt. Een halfuurtje per dag bewegen in de buitenlucht heeft al een gunstig effect op je fysieke gezondheid. Het is goed voor je algemene conditie en je hart en bloedvaten, en het helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Als je erin slaagt om met de fiets minstens een uur een stevig tempo aan te houden, dan gaat je lichaam ook vet verbranden en kan fietsen dus helpen bij het vermageren. ​​​


Fietsen tegen stress

​Fietsen reduceert stress en angstgevoelens. Een fietstochtje ontspant, doet je beter voelen en geeft je energie.​



Is een e-bike gezonder dan een gewone fiets?

​Daarover zijn de meningen verdeeld. Sommigen beweren dat je lui wordt van een elektrische fiets omdat je minder inspanning moet leveren. Maar anderen zeggen dan weer dat mensen dankzij hun elektrische fiets veel vaker en veel langer bewegen dan ze met een gewone fiets zouden doen. Het hangt er dus maar vanaf hoe je je e-bike gebruikt. ​​


Hoe veilig elektrisch fietsen?

​Een elektrische fiets mag dan al vaak leiden tot een gezondere levensstijl, er is een keerzijde. Er gebeuren ook vaak ongevallen met elektrische fietsen en speed pedelecs. Ze gaan sneller en vergen een sneller reactievermogen van de fietser. Hier zijn enkele tips om veilig elektrisch te fietsen: 

  • Leer je elektrische fiets kennen en onder controle houden: probeer hem uit op plek zonder paaltjes, verkeersdrempels of weggebruikers.

 

  • Doseer de kracht op je pedalen als je vertrekt of versnelt. Want met de trapondersteuning kan het ineens snel vooruit gaan. Vertrekken doe je sowieso beter zonder trapondersteuning.

     
  • Anticipeer op het feit dat andere weggebruikers je snelheid vaak onderschatten. 

     
  • Je zal regelmatig andere fietsers inhalen. Kijk altijd over je schouder voor je dat doet en let op dat je je evenwicht bewaart. Verwittig hen even met je bel.

     
  • Rem tijdig af voor bochten en gebruik geen trapondersteuning in de bocht.



Nog dit: de verkeersregels voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot maximaal 25 km/uur zijn dezelfde als de verkeersregels voor fietsers met een gewone fiets. Heb je een speed pedelec met trapondersteuning tot 45 km/uur en een vermogen tot 4000 W, dan moet je de verkeersregels voor bromfietsen volgen. Hier vind je alle wettelijke verplichtingen voor elektrische fietsen en andere voortbewegingstoestellen op een rij. Zorg er ook voor dat je de juiste verzekering​​ hebt.​


Veilig fietsen in het verkeer

​Het wordt steeds drukker op onze wegen en fietspaden. Jammer genoeg stijgt ook het aantal ongevallen met fietsers. Of je nu met een gewone of een elektrische fiets rijdt, doe het veilig! Hier zijn tien tips. 


  1. Ki​​es bij voorkeur wegen met goede fietspaden en traag verkeer.
  2. Hang geen boodschappen of tassen aan je stuur. Ze brengen je uit evenwicht. Verdeel je boodschappen beter gelijkmatig over fietszakken achteraan op je fiets.
  3. Draag een goede fietshelm en kledij met reflectoren.
  4. Respecteer de verkeersregels.
    • Je mag meestal maximaal met twee fietsers naast elkaar rijden. Buiten de bebouwde kom moet je achter elkaar fietsen als er achter jou een auto nadert.
    • Je hebt geen voorrang op een oversteekplaats voor fietsers en ook niet als je fietsend een zebrapad over rijdt.
  5. Maak andere weggebruikers duidelijk wat je van plan bent door je arm uit te steken.
  6. Ook al heb je voorrang, rijd proactief en anticipeer op het gedrag van anderen.
  7. Hou je stuur vast met twee handen. Geen gsm dus en geen hond aan de leiband terwijl je fietst.
  8. Zorg ervoor dat sjaals, tassen en jassen niet in je wiel kunnen draaien.
  9. Zodra het donker wordt en overdag wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt, ben je verplicht om je fietslichten op te zetten. Zo ben je beter zichtbaar. Rijd je 's avonds, kies dan goed verlichte wegen.
  10. Fiets je bij slecht weer?
    • Zet je zadel wat lager dan normaal, zodat je snel met je voeten aan de grond kan.
    • Pas je rijgedrag aan.
      Fiets niet als het glad is. Moet je toch met je fiets de baan op, vervoer dan zeker geen kinderen. Laat je banden wat leeglopen. Dat zorgt voor een betere grip.


Geen gsm op de fiets

​Deze veiligheidstip verdient extra aandacht. Want veel fietsers beseffen niet dat concentratieverlies door gsm-gebruik op de fiets even gevaarlijk is als in de auto. Ook als fietser heb je 100% focus nodig in het drukke verkeer. Bellen of je smartphone checken terwijl je fietst, levert je dan ook een boete op van 116 euro. Hetzelfde geldt voor het al rijdend instellen van je fiets-gps of fiets-gps app.​​


Veilig met kinderen: welk kinderzitje op je fiets?

Kinderen vinden fietsen vaak even plezant als volwassenen: ze zijn buiten en onderweg is er veel te zien. Als ze nog bij jou op de fiets meerijden, wil je ze natuurlijk veilig en comfortabel vervoeren. Lees hier waar je op moet letten bij de aankoop van een kinderzitje voor de fiets.​

  • EEN KINDERZITJE ACHTERAAN OF VOOROP OP DE FIETS
    Kinderzitjes vooraan zijn doorgaans geschikt voor kinderen van 9 tot 15 kg, gemiddeld dus voor kinderen tussen één en drie jaar. Het voordeel van een kinderzitje vooraan is dat je makkelijk contact houdt met je kind. Nadelen zijn de beperkte bewegingsvrijheid van het kind, het feit dat het in de wind zit en soms de geringe steun aan hoofd en rug.

    Kinderzitjes achteraan zijn geschikt voor kinderen tot 6 jaar (9 tot 22 kg). Voordelen zijn de grotere bewegingsvrijheid, het feit dat je kind uit de wind zit en meer steun heeft aan hoofd en rug. Een nadeel is dat het moeilijker is om tegen je kind te praten.
    Kies je voor een kinderzitje achteraan, monteer dan best ook een zadelveerbeschermer. Zo kunnen de vingers van je kind niet tussen de veren van je zadel terechtkomen.

    Kinderzitjes aan de zijkant van je fiets zijn verboden.

    Baby's jonger dan één jaar vervoer je best niet met de fiets. Hun lichaam is immers nog niet voldoende bestand tegen de bruuske bewegingen en schokken op de fiets.
  • KIES EEN KINDERZITJE DAT GEMAKKELIJK GEMONTEERD EN VERWIJDERD KAN WORDEN.
    Sommige zitjes kunnen enkel geplaatst worden via een eigen systeem.
  • KOOP EEN MODEL MET EEN DRIEPUNTSGORDEL DIE AANGEPAST KAN WORDEN AAN DE SCHOUDERHOOGTE. 
  • Kies voor een model met voetriempjes zodat de voeten van je kind zeker niet tussen de spaken van het wiel kunnen terechtkomen. Een model met verstelbare voetsteunen is erg handig.

  • Let op dat er aan het zitje geen scherpe punten, hoeken of gaten zitten.

 

Zet je kind ook een fietshelm op en houd er rekening mee dat je remafstand vergroot als je een passagier op je fiets vervoert. Fietsen je kinderen op eigen kracht, lees dan hier onze veilig met de fiets naar school-tips.​


Fiets-gps

Is fietsen echt jouw hobby en maak je graag lange fietstochten? Dan is een gps voor je fiets wel handig. Hij zorgt ervoor dat je altijd precies weet waar je bent en hoe je best naar je bestemming rijdt. Je hebt ook altijd een waaier van mooie fietsroutes bij de hand en de meeste gps-modellen en fiets-gps apps slaan van elke rit je gemiddelde snelheid, afstand, route en hoogtemeters op. Vaak houden ze ook je hartslag bij, de kracht die je op je pedalen zet en het aantal verbruikte calorieën.

WAAROP MOET JE LETTEN ALS JE EEN FIETS-GPS WIL AANKOPEN?

Vraag jezelf af waarvoor je de gps gaat gebruiken:

  • Is hij enkel bestemd voor je fiets, of moet hij ook dienst doen in je auto? Sommige toestellen combineren kaarten voor auto en fiets.
  • Fiets je veel of slechts sporadisch?
  • Fiets je enkel bij mooi weer of niet?
  • Wil je zelf routes kunnen uitstippelen?

 
Het antwoord op deze vragen stuurt je in de richting van een bepaald type gps.

  • Hou uiteraard je budget in de gaten.
  • Soms is de kostprijs voor de (fiets)kaarten niet inbegrepen. Vraag dit aan de verkoper.
  • Sommige toestellen geven stemaanwijzingen, andere enkel een pieptoon als je ergens moet afslaan.
  • Het is handig als je tijdens het fietsen een kaart kan zien op je toestel.
  • Bij sommige toestellen is het mogelijk om draadloos gegevens uit te wisselen met andere gps-toestellen.
  • Koop een toestel met voldoende geheugen om routes op te slaan.
  • Vraag hoe lang het toestel op batterijen kan werken.
  • Koop een compact exemplaar dat je makkelijk in je jas kan opbergen.
  • Koop een stevig exemplaar dat valbestendig is.
  • Bekijk of je gps mee verzekerd is in je fietsverzekering.

     

Gebruik je een fiets-gps app op je smartphone, dan is het handig om een gsm-houder op je fiets te installeren. Voor je veiligheid en die van anderen is het belangrijk dat je niet te veel gefocust bent op je schermpje. Stel je toestel in voor je vertrekt en richt daarna je aandacht op de weg en je medeweggebruikers.​


Fiets graveren

​​Een mooie (elektrische) fiets kost tegenwoordig aardig wat geld. Daarom deze tip: laat je fiets graveren! Fietsdieven kunnen een gegraveerde fiets moeilijk verkopen. Wordt je gestolen fiets teruggevonden, dan kan de politie je gemakkelijker opsporen.

Je kan je fiets in vrijwel elke gemeente laten graveren. Op www.gevondenfietsen.be zie je wanneer jouw gemeente graveeracties organiseert. Je kan er ook op zoek gaan naar je gestolen fiets. Vaak kan je bij je verzekeraar online een gestolen fiets aangeven. 

Graveren kan op drie manieren: 

  1. Graveren: je rijksregisternummer wordt in het frame gegraveerd en is duidelijk zichtbaar. Dit gebeurt veruit het meest. Plak eventueel een sticker op je fiets met de boodschap dat hij gegraveerd is.
  2. Labelen: het rijksregisternummer wordt op een sticker gedrukt die je op je fiets kleeft.
  3. Chippen: in sommige fietsen wordt bij de fabricage een unieke chip verwerkt in het frame of het slot.​​


Zelf je fiets onderhouden

​Een goed onderhouden fiets rijdt comfortabel en gaat langer mee. Remmen regelen, ketting smeren, enz.: lees hoe het moet in deze checklist voor fietsonderhoud in 6 stappen.

​​

​Hier zijn alvast enkele tips om een lekke band te vermijden:

  • Neem als binnenband een antilekband of een latexband. Bij een antilekband dringen scherpe voorwerpen minder snel tot in de fietsband door. Latexbanden zijn dan weer zeer moeilijk te doorprikken.
  • Kijk regelmatig de staat van je buitenbanden na en vervang ze zodra ze sleet vertonen.
  • Maak je banden regelmatig schoon en controleer dan of er nergens scherpe stukjes in- of opzitten. Insmeren met azijn ontvet de band en kan voorkomen dat er kleine stukjes blijven aankleven.
  • Zorg dat je buitenbanden hard genoeg opgepompt zijn. Een juiste bandenspanning zorgt voor:
    • een betere grip op het wegdek, zeker in de bochten;
    • minder snelle slijtage van je banden;
    • minder risico op een lekke band. 

      Wat de juiste bandenspanning precies is, hangt af van het type fiets waarmee je rijdt en van je gewicht. Hoe smaller je fietsbanden, hoe hoger de bandenspanning. Voor een racefiets op de weg raadt men een bandenspanning van minstens zeven bar aan. Voor een mountainbike ligt de bandenspanning tussen twee en vier bar. Een stadsfiets heeft dan weer een bandenspanning tussen 3,5 en 4,5 bar nodig. De maximale bandenspanning staat doorgaans op de zijkant van je band.

       
  • Rijd voorzichtig en slip niet.
  • Rijd niet tegen hoge snelheid de stoeprand op.​​


Wat bij ongeval of pech?

Ben je betrokken bij een verkeersongeval met een auto, moto of vrachtwagen, dan word je als fietser als zwakke weggebruiker beschouwd. Dit betekent dat de BA-verzekeraar van het voertuig sowieso vergoedt voor je lichamelijke schade, de schade aan je kledij en de schade aan uw functionele prothesen zoals je bril, hoorapparaat en dergelijke… Het maakt daarbij niet uit of je in fout bent of niet. Wel mag je het ongeval niet opzettelijk veroorzaakt hebben (voor kinderen tot 14 jaar geldt hier een uitzondering).



​Is er bij je ongeval geen motorvoertuig betrokken, dan is er ook geen verzekeraar om je schade te vergoeden. Tenzij je zelf een bescherming geniet zoals Pack OmniMobility van AG dat je medische kosten vergoedt, of Top Fiets dat de schade aan je (elektrische) fiets en je accessoires terugbetaalt. 

Heb je bijstand nodig door schade aan je fiets omdat je niet meer verder kan rijden? Dan kan je rekenen op je Top Mobility & Travel Assist verzekering. Of de Top Travel Assist indien je geen auto hebt. Bij pech of schade wordt je fiets ter plaatse hersteld of vervoerd naar een hersteldienst. Jij wordt ook naar huis gebracht.

 

SIMULEER JE FIETSVERZEKERING



In ons magazine