fiets onderhoud
Ontdek de bijbehorende producten

Onderhoud je fiets in 6 stappen

Hij zal langer meegaan

​Neem jij vaak de fiets naar je werk of als ontspanning? Onderhoud je stalen ros dan regelmatig. Zo rijd je comfortabel en gaat je fiets ook langer mee. Je kan zelf heel gemakkelijk alle onderdelen van je fiets een beurt geven.

Dit heb je nodig

 • ​spons
 • vodden
 • (tanden)borstel om bij de fijne onderdelen te geraken
 • emmers water
 • fietsschoonmaakproduct
 • ontvetter
 • smeerolie
 • montagevet
 • vaseline
 • fietspomp
 • eventueel een fietsenstandaard om je fiets op te hangen.

   
Verminderen

1. Frame schoonmaken

Wacht niet tot vuil en modder opgedroogd zijn om je fiets schoon te maken. Als je het meteen doet, gaat het makkelijker. De harde waterstraal van een tuinslang of hogedrukreiniger kan onderdelen beschadigen. Gebruik liever een emmer water en een spons. Geef de voorkeur aan een product specifiek voor fietsen of een heel mild reinigingsproduct.​ Vergeet niet je fiets nadien goed af te drogen.

Verminderen

2. Ketting en tandwielen smeren

Met een propere en goed gesmeerde ketting trap en schakel je soepeler.
Haal het vuil van je ketting, voorbladen, cassette en derailleur met een vod en ontvetter. 
Niet te veel en één keer per maand, dat volstaat. Een teflon smeerolie is nog beter want ze weert het vuil en is waterafstotend.
Laat de pedalen ronddraaien en verander van versnelling om het product goed te verdelen. Laat vijftien minuten inwerken en veeg de overtollige olie daarna weg met een doek. 


Verminderen

3. Remmen checken

Je remmen verdragen niet veel water. Veeg remblokjes en velgen dus schoon met een vochtige doek. Druppel wat smeermiddel in de rubberen behuizing van je remkabels (let op dat er geen smeermiddel terechtkomt op de remblokjes of op de velgen).. Zo voorkom je wrijving. Als je remmen piepen of schuren of als de inkervingen op de remblokjes vervaagd zijn, zijn je remmen aan vervanging toe. Er bestaan handige systemen waarbij je alleen het gommetje moet vervangen. Dat bespaart je tijd en geld, en het is bovendien beter voor het milieu.

Verminderen

4. Wielen controleren

Gebruik water, borstel en vod om velgen, spaken en banden schoon te maken. Een fietsschoonmaakproduct is ook altijd handig. Pomp om de drie à vier weken de banden op. Met de juiste bandenspanning – check de zijkant van je band – kun je lekrijden voorkomen, verslijt je band minder snel en fiets je soepeler. Check ook of je banden nog voldoende reliëf hebben voor een goede grip op de weg.

Verminderen

5. Bouten, moeren, pedalen, stuur- en zadelpen behandelen

Smeer de bouten en moeren van je fiets af en toe in met wat vaseline tegen het roesten. Voor je pedalen, stuur- en zadelpen gebruik je beter montagevet als je niet wilt dat ze muurvast komen te zitten.

Verminderen

6. Verlichting controleren

Brandt je voor- of achterlicht niet meer? Dan ligt dat aan het lampje, de batterij of de dynamo. Bij dynamoverlichting kan roest de oorzaak zijn dat de stroom onderbroken is. Bij batterijverlichting moet je misschien de batterij vervangen of zorgen dat ze goed verbinding maakt met de koperen pinnetjes. Controleer je lichten regelmatig, het is levensgevaarlijk om bij schemer of in het donker zonder licht rond te rijden. Stop een reservelamp in je bagage voor de noodgevallen.

Verminderen