fiets onderhoud
Ontdek de bijbehorende producten

Onderhoud uw fiets in 6 stappen

Neemt u vaak de fiets naar uw werk of maakt u graag een toertje ter ontspanning? Onderhoud uw stalen ros dan regelmatig. Zo rijdt u comfortabel en gaat uw fiets ook langer mee. U kunt zelf heel gemakkelijk alle onderdelen van uw fiets een beurt geven.​

Denkt u dat u al weet hoe u uw fiets best moet onderhouden? Doe dan de test! En als blijkt dat u toch nog wat kan bijleren, lees dan verder en ontdek hoe u uw fiets best onderhoudt in 6 stappen.

Dit heeft u daarvoor nodig:

 • ​spons
 • vodden
 • (oude tanden)borstel om bij de fijne onderdelen te geraken
 • emmers water
 • fietsschoonmaakproduct
 • ontvetter
 • smeerolie
 • montagevet
 • vaseline
 • fietspomp
 • eventueel een fietsenstandaard om je fiets op te hangen.
Verminderen

1. Frame schoonmaken

Wacht niet tot vuil en modder opgedroogd zijn om uw fiets schoon te maken. Als u het meteen doet, gaat het makkelijker. Maar let op, de harde waterstraal van een tuinslang of hogedrukreiniger kan onderdelen beschadigen. Gebruik daarom liever een emmer water en een spons. Geef de voorkeur aan een mild reinigingsproduct. In uw plaatselijke fietsenwinkel vindt u de beste, milieuvriendelijke producten! Vergeet uw fiets niet goed af te drogen achteraf.

Verminderen

2. Ketting en tandwielen smeren

Met een propere en goed gesmeerde ketting trapt en schakelt u soepeler. Haal eerst het vuil van uw ketting, voorbladen, cassette en derailleur met een vod en ontvetter. Smeer daarna uw ketting en tandwielen met teflon smeerolie (vuil- en waterafstotend). Laat de pedalen ronddraaien en verander van versnelling om het product goed te verdelen. Laat vijftien minuten inwerken en veeg de overtollige olie daarna weg met een doek. Dit doet u best één keer per maand.

Verminderen

3. Remmen checken

Remmen verdragen niet veel water. Veeg remblokjes en velgen dus schoon met een vochtige doek. Druppel wat smeermiddel in de rubberen behuizing van uw remkabels (let op dat er geen smeermiddel terechtkomt op de remblokjes of op de velgen). Zo voorkomt u wrijving. Als uw remmen piepen of schuren of als de inkervingen op de remblokjes vervaagd zijn, zijn de remmen aan vervanging toe. Er bestaan handige systemen waarbij u alleen het gommetje moet vervangen. Dat bespaart tijd en geld, en het is bovendien beter voor het milieu.

Verminderen

4. Wielen controleren

Gebruik water, borstel en vod om de velgen, spaken en banden schoon te maken. Pomp om de drie à vier weken de banden op. Met de juiste bandenspanning – check de zijkant van de band – kunt u lekrijden voorkomen, verslijt uw band minder snel en fietst u soepeler. Check ook of uw banden nog voldoende reliëf hebben voor een goede grip op de weg.

Verminderen

5. Bouten, moeren, pedalen, stuur- en zadelpen behandelen

Smeer de bouten en moeren van uw fiets af en toe in met wat vaseline tegen het roesten. Voor uw pedalen, stuur- en zadelpen gebruikt u beter montagevet als u niet wilt dat ze muurvast komen te zitten.

Verminderen

6. Verlichting controleren

Brandt uw voor- of achterlicht niet meer? Dan ligt dat aan het lampje, de batterij of de dynamo. Bij dynamoverlichting kan roest de oorzaak zijn dat de stroom onderbroken is. Bij batterijverlichting moet u misschien de batterij vervangen of zorgen dat ze goed verbinding maakt met de koperen pinnetjes. Controleer de lichten regelmatig, het is levensgevaarlijk om bij schemer of in het donker zonder licht rond te rijden. Neem indien mogelijk ook een reservelamp mee voor noodgevallen.

Verminderen

Nu is uw fiets klaar voor de volgende rit! Maar is uw fiets voldoende verzekerd?

Dankzij Top Fiets is uw fiets verzekerd tegen diefstal en materiële schade. Daarbovenop is ook bijstand inbegrepen in deze omniumverzekering voor fietsen. Top Fiets geldt voor stadsfietsen, elektrische fietsen en koersfietsen. Maar wist u dat deze evengoed geldt voor elektrische steps, hoverboards, monowheels, segways en al dan niet elektrische rolstoelen? Bovendien zijn ook uw helm en alle toebehoren gedekt: gps, camera, aanhangwagen, … Simuleer hier uw fietsverzekering.

Geniet van uw fietstochten!

Verminderen