fiets-kapot
Ontdek de bijbehorende producten

Uw fiets is stuk door een put in de weg

Met een verzekering krijgt u de schade sneller vergoed

​De fietspaden en wegen in ons land liggen er niet altijd piekfijn bij. Putten, scheuren, loskomend asfalt,… ze kunnen uw fiets lelijk beschadigen en zelfs tot valpartijen leiden. Als u erin slaagt om de overheid aansprakelijk te stellen, vergoedt die uw schade. Makkelijk is dat niet, maar met een verzekering raakt uw schade sneller vergoed.

Bewijslast niet eenvoudig

De overheid moet zorgen voor veilige en goed onderhouden fietspaden en wegen. Als u schade oploopt, dan moet u bewijzen dat de schade veroorzaakt is door het slechte fietspad én dat de overheid daarbij een fout gemaakt heeft. Dat is niet evident. Rechters gaan dan ook niet snel over tot een veroordeling van de overheid.

Verminderen

Verzekering kan helpen

Met een verzekering is het alleszins makkelijker om de overheid aansprakelijk te stellen en een schadevergoeding te krijgen. Bepaalde verzekeringen vergoeden de schade gewoon zelf. Een overzicht:

 

  • familiale verzekering met rechtsbijstand

Geef gewoon uw schade aan. Uw verzekeraar zal u doorheen het juridische kluwen loodsen en de gerechtskosten ten laste nemen om te proberen de schade te verhalen op de beheerder van het fietspad of de weg.

  • ongevallenverzekering

Bent u gevallen door een put in het fietspad en hebt u zich bezeerd, dan zal uw ongevallenverzekeraar uw lichamelijke schade vergoeden. Het maakt niet uit wie voor het ongeval aansprakelijk is. Uw hospitalisatieverzekering komt tussen in de kosten van een eventuele medische behandeling.

  • fietsomnium

Deze verzekering vergoedt gewoon de schade aan uw fiets. Voordeel: u hoeft niet te wachten op de onzekere uitkomst van een lange juridische procedure. Uw verzekeraar zal nadien proberen om de schade te verhalen op de wegbeheerder.

 

Hebt u geen van deze verzekeringen, dan zult u klacht moeten indienen bij de overheid die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het fietspad of de weg. Dat kan de gemeente zijn, de provincie, het gewest,…

 

Het is dan in elk geval handig om getuigen te zoeken en foto's te nemen van het slechte wegdek en van de schade aan uw fiets. Het is ook belangrijk om uw kwetsuren officieel te laten vaststellen door een arts.

Verminderen

Klachtenprocedure

Om een klacht in te dienen bij de overheid, moet u volgende klachtenprocedure volgen:

 

Verminderen