Hoverboards, gyropodes (ou segways®), trottinettes électriques ou monoroues : c’est quoi ? Lequel choisir ?
Ontdek de bijbehorende producten

Wat zijn deze nieuwe voortbewegingstoestellen?

Kort lexicon van de nieuwe voortbewegingstoestellen

Ze zijn steeds minder duur en worden steeds meer gebruikt – vooral door veertigers – de nieuwe voortbewegingtoestellen hebben hun grote intrede in België gemaakt. Maar wat zijn dat eigenlijk, nieuwe voortbewegingstoestellen? Wij stelden de vraag aan Frédéric Bonus-Plumridge, oprichter van Wheels Angels die opleidingen organiseert om te leren omgaan met deze nieuwe toestellen.  ​

 
Verminderen

De wegcode verstaat onder 'nieuwe voortbewegingstoestellen' meer bepaald hoverboards, gyropodes – waaronder de bekende segways® –, elektrische steps en monowheels'.

Verminderen

De gyropode is de opvolger van de bekende segway®. Het is een klein platform met een stuur of een besturing aan de knieën. Het is uitgerust met een zelfbalancerend systeem. U bestuurt het door met uw lichaam voorover te buigen.

Verminderen

De hoverboard is echt hip op dit moment, vooral bij de jongeren die van sensatie houden. Het is een soort van elektrische plank op wielen. De hoverboard kan enkel gebruikt worden op effen terrein, ver van de straatranden.

Verminderen

De motor van de elektrische step wordt aangedreven met een hefboom of een knop op het stuur. Hij is gemakkelijk in gebruik en geschikt voor lange afstanden. Hij wordt dus ook veel gebruikt voor het woon-werktraject.

Verminderen

​Het elektrische solowiel – of monowheel – is het nieuwste voortbewegingstoestel. Dit is perfect aangepast aan de stad en al haar hindernissen. U staat met uw twee voeten op de pedalen, aan beide kanten van het elektrische wiel. U volgt best een opleiding om er goed mee te kunnen bewegen

Verminderen

Waarom kennen deze toestellen zo'n enorm succes?

 

Frédéric Bonus-Plumridge: "Het was echt de ontbrekende schakel in de mobiliteit! Met een monowheel bijvoorbeeld heb ik mijn eigen mobiliteit echt in de hand. Mijn trein heeft vertraging of is geschrapt? Ik neem mijn monowheel en rijd naar de carpoolparking of naar de dichtstbijzijnde bushalte. Dat geeft me echt een gevoel van vrijheid!

Welk toestel moet ik kiezen?

 Alles hangt uiteraard af van uw budget en waarvoor u het wilt gebruiken. 

Waar mag ik ermee rijden?

In België hangt dat af van de snelheid.

Zin om een monowheel of elektrische step wilt gebruiken voor uw woon-werktraject?

Ontdek de 3 tips van Frédéric Bonus-Plumridge.

Moet ik mijn nieuw toestel laten verzekeren?

Ja, de wet verplicht elke gebruiker een dekking van het type BA Auto af te sluiten. AG Insurance heeft echter de voorwaarden van zijn burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering Top Familiale uitgebreid om aan deze verplichting te voldoen en verzekert alle elektrische voortbewegingstoestellen tot 45 km/u onmiddellijk. Bij AG Insurance hoeft u dus geen bijkomende verzekering BA Auto te nemen.

Verminderen