Waar moet u rijden met een nieuw voortbewegingstoestel?
Ontdek de bijbehorende producten

Waar moet u rijden met een nieuw voortbewegingstoestel?

In België hangt de plaats waar u mag rijden met een hoverboard, een gyropode (of segway®), een step of een elektrische monowheel af van uw snelheid.

De studie die het BIVV voerde in samenwerking met AG Insurance spreekt voor zich: de nieuwe stedelijke mobiliteit ontwikkelt zich steeds verder. De nieuwe elektrische voortbewegingstoestellen verschijnen meer en meer in het stadsbeeld, hoverboards, gyropodes, elektrische steps of monowheels, je ziet ze steeds meer. De redenen van hun succes zijn onder meer de dalende aankoopprijs en de structurele toename van de files.

Maar waar mag u rijden met zo'n nieuw voortbewegingstoestel? In België is de wegcode hetzelfde voor alle nieuwe voortbewegingstoestellen: hoverboards, gyropodes (of segways®), elektrische steps of monowheels.  De plaats waar u mag rijden hangt af van uw snelheid.

 1. U rijdt op wandeltempo (max 6 km/u)?

  Als u niet sneller gaat dan een voetganger, dat betekent 6 km/u, dan mag u zich verplaatsen op de stoep of in een voetgangerszone. U bent onderworpen aan dezelfde regels als de voetgangers.

  Let erop dat u goed zichtbaar bent en dat u uw toestel goed onder controle hebt om ongelukken te vermijden. 

 2. U gaat sneller dan een voetganger

  Gaat u sneller dan 6 km/u? Dan wordt u door de Belgische wet beschouwd als een fietser. Op dat moment moet u rijden op het fietspad of, als er geen fietspad is,

  • rechts op de weg,
  • op de berm,
  • op de parkeerstroken.
  Ook daar is het belangrijk dat u goed zichtbaar en goed beschermd bent.

Vertrekt u naar het buitenland? Vraag dan eerst de nodige inlichtingen; de situatie verschilt sterk van land tot land.

Wilt u meer weten, lees dan ons dossier over de nieuwe voortbewegingstoestellen.

Verminderen