Auto's, moto's: wat is hun plaats op de rijweg?
Ontdek de bijbehorende producten

Auto's, moto's: wat is hun plaats op de rijweg?

Rond Pasen halen veel motorrijders traditiegetrouw hun moto opnieuw van stal. Jammer genoeg leidt dit de eerste weken ook vaak tot heel wat ongevallen. Welke reflexen moet je opnieuw aannemen zodat tweewielers en wagens veilig samen de weg op kunnen?
Vul de quiz in!

5 dingen die je moet weten


1. Neen, motorrijders moeten niet rechts houden op hun rijstrook.


Integendeel, het is zelf aangeraden om op 2/3 van de rijstrook te rijden om een goed zicht te hebben op het verkeer. En om autoportieren te vermijden die plots openslaan! Daar zijn ze ook het best zichtbaar voor automobilisten.

2. Motorrijders die veranderen van positie op hun rijstrook, moeten hun richtingaanwijzer niet gebruiken.


Veranderen van positie op dezelfde rijstrook is geen manoeuvre voor motorrijders. Ze moeten hun richtingaanwijzer dus niet gebruiken. Het is echter verboden om achteropkomende bestuurders te hinderen die aan het inhalen zijn.


Als ze veranderen van rijstrook in vlot verkeer, gaat het wel degelijk om een manoeuvre dat ze moeten aangeven met hun richtingaanwijzers.

3. Sinds 2011 mogen motorrijders filteren in de file op de autosnelweg.


In België mogen motorrijders volgens de wegcode filteren in files van wagens. Op de autosnelweg is filefilteren toegestaan als de auto’s stilstaan of langzaam rijden. De motorrijder mag in die gevallen nooit sneller rijden dan 50 km/u.


Belangrijke opmerking: er mag maximaal 20 km/uur verschil zijn tussen de snelheid van de moto en die van andere weggebruikers. Op andere wegen mogen motorrijders ook rijden tussen wagens die stilstaan of heel traag rijden, behalve in de buurt van plaatsen waar voetgangers en fietsers oversteken.

4. Motorrijders die een file inhalen, moeten altijd rijden tussen de meest linkse rijstrook en die daarnaast.


Dit is heel eenvoudig en vermijdt heel wat problemen. Als er 2 rijstroken zijn, betekent dit dat motorrijders rijden tussen de eerste en de tweede rijstrook. Als er meer dan 2 rijstroken zijn, rijden ze steeds tussen de linkerrijstrook en die daarnaast.

5. En neen, automobilisten zijn in de file niet verplicht om uiterst rechts of links te houden om motorrijders te laten passeren. Maar het is wel een goeie gewoonte!


In België zijn automobilisten niet verplicht om uiterst links of rechts te houden in de file om motorrijders te laten passeren. Het is wel een goede gewoonte geworden door de jaren heen. Zeker doen dus!

Verminderen