motorrijden
Ontdek de bijbehorende producten

Motorrijder checklist

Voor veilig motorrijden

Het duurde dit jaar langer dan normaal voor motorrijders hun stalen ros van stal konden halen, maar nu mogen ze opnieuw genieten en die tijd dubbel en dik inhalen. Uiteraard gaat iedere motoliefhebber veilig de baan op, goed beschermd en alert en hoffelijk in het verkeer.​​​​​​​

​Eindelijk mogen motorrijders weer genieten van hun stalen ros. Ze kunnen opnieuw dagtrips maken en zelfs de grens over. Het wordt een fijne zomer om nooit te vergeten.​

Verminderen

Motorrijder checklist

Als je gaat motorrijden is het natuurlijk de bedoeling dat je niet alleen oog hebt voor de coronamaatregelen, maar ook, zoals altijd, voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers. Defensief motorrijden is de boodschap. Alles begint uiteraard bij een goede voorbereiding. Hier vind je vijf punten die je zeker moet checken voor je met de moto gaat rijden:
  
bandendruk.jpgBANDENDRUK
Banden verliezen druk, dat is logisch. Vooral als je motor op dezelfde plaats blijft staan in de kou. Pomp lucht bij tot ze opnieuw de juiste druk hebben. Dit verbetert de wegligging!
 
batterij.jpgBATTERIJ
Beter voorkomen dan genezen: laad je batterij een beetje op vóór je vertrekt.
 
lichten.jpgLICHTEN
Vochtigheid kan ervoor zorgen dat het contact van de lampen oxideert. Check dus zeker de koplampen, de richtingaanwijzers en het remlicht.
luchtfilter.jpgLUCHTFILTER, OLIE EN BOUGIES
De lente is het ideale moment om te controleren of de olie, luchtfilter of bougies aan vervanging toe zijn.
 
ketting.jpgKETTING
Heeft je motor een ketting? Misschien heeft lange stilstand voor roest gezorgd. Maak ze schoon en vet ze goed in zodat ze opnieuw vlot loopt. Zo vermijd je problemen!

​​

Verminderen

Verplichte beschermingskledij voor motorrijders

​Bestuurders en passagiers van motorfietsen zijn wettelijk verplicht om beschermende kledij te dragen. Zo wil men het risico op dodelijke ongevallen verminderen. Een overzicht van de wettelijk verplichte motorkledij die jouw veiligheid verhoogt.

H​​elm
  • De helm moet redelijk strak zitten. Als je je hoofd heen en weer schudt, mag de helm zeker niet meebewegen.
  • Kies een helm met een vizier om je ogen tegen steentjes en insecten te beschermen.

 

​Handschoenen
  • Kies bij voorkeur lederen handschoenen. Je handen vangen vaak de eerste schok op als je valt met de motor.

Jas met lange mouwen

  • ​Kies bij voorkeur een lederen jas, eventueel met extra beschermstukken en reflecterende stroken die je zichtbaarheid verhogen.

Lange broek of overall

  • ​​Ga om je kledij te passen op de motor zitten. Zo zie je meteen of alles op de juiste plaats zit.

 Laarzen of bottines die de enkels beschermen

  • Leg je vaak lange trajecten af in regenweer, dan zijn overlaarzen uit kunststof aanbevolen.
  • ​Vermijd veters en losse kledij. Ze kunnen makkelijk verstrikt raken in de onderdelen van je motor.


Daarnaast houd je best volgende tips in het achterhoofd:
 

  • Kies een motoruitrusting die past bij het soort ritten dat je maakt: lange trips door weer en wind of korte ritten in de stad.
  • Zorg voor een veilige (E-label) en opvallende helm.
  • Vermijd donkere of getinte vizieren. Ze zijn goed bij zonnig weer, maar verminderen de zichtbaarheid bij slecht weer en 's nachts.
  • Vervang je helm onmiddellijk na een val of ongeval. Ook al ziet de buitenkant er ongeschonden uit, binnenin heeft hij een grote schok opgevangen en zal het materiaal hoogstwaarschijnlijk beschadigd zijn.
Verminderen

Motorrijders veilig op weg

​Zo, nu ben je klaar om te vertrekken. Hier zijn zeven tips voor onderweg.

 

1. Start rustig

Zeker als het al even geleden is dat je nog met de motor reed, neem je best je tijd om opnieuw wat te wennen aan je machine. Bepaalde technieken moet je ook weer wat oefenen, zoals het bochten nemen en het bedienen van de koppeling. Een opwarmingsritje op een gevarieerd parcours kan dus nooit kwaad.

 

2. Word niet overmoedig

Overmoed kan fataal zijn in het verkeer. Een goed motorrijder gaat er daarom van uit dat hij altijd nog wel iets kan bijleren en verbeteren. Volg regelmatig rijvaardigheidscursussen om je technieken bij te schaven en je reflexen aan te leren of opnieuw in te oefenen. De juiste technieken en reflexen komen je onderweg zeker van pas.

 

3. Neem bochten zoals het moet

Bochten rijden met de motor vergt een goede techniek. In de bocht zelf mag je nooit remmen, dus moet je goed anticiperen en op voorhand voldoende snelheid minderen. Verder begin je aan de buitenkant van de bocht en schuif je pas naar binnen als het einde van de bocht in zicht is.

 

4. Gebruik de juiste remtechniek

De gouden tip is om alleen te remmen wanneer je moto rechtop staat. Trek je jouw machine niet eerst recht, dan loop je gegarandeerd het risico om onderuit te gaan. Verder rem je met het beste effect wanneer je een rechte lijn aanhoudt en de druk tussen de voor- en de achterrem goed verdeelt.

 

5. Houd je voeten op de steunen bij langzame manoeuvres

Bij trage manoeuvres heb je misschien de neiging om je voeten van de steunen te halen en ze te laten hangen om te stabiliseren. Niet doen, want zo kan je niet bij je achterrem als het plots nodig is. Door je voeten op de voetsteunen te laten, houd je bovendien beter je evenwicht.

 

6. Wees op alles voorbereid

Bereid je altijd voor op het ergste, dan kan je beter reageren wanneer je over een glad zebrapad rijdt of er plots een voetganger oversteekt. Door goed te anticiperen op wat kan gebeuren, pas je vanzelf je snelheid en je rijstijl aan.​

Verminderen

Wat bij een ongeval als motorrijder?

Ondanks een goede bescherming en voorzichtig rijden, is een verkeersongeval soms niet te vermijden. Als je als motorrijder bij een ongeval betrokken raakt, is dat schrikken. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en doorloop deze stappen:

 

  • Hoe ernstig is het ongeval? Is er enkel blikschade of zijn er ook gewonden? In dat laatste geval verwittig je steeds de politie en eventueel ook de hulpdiensten. In België kan je ze bereiken op het nummer 101. Vindt het ongeval plaats in Europa, bel dan het internationale Europese noodnummer 112. Lees hier wanneer je nog best de politie erbij haalt.
 
  • ​Neem indien mogelijk foto's van de plaats van het ongeval, de plaats waar de voertuigen zich vlak na het ongeval bevinden, de schade aan je motor, remsporen, glasscherven, staat van het wegdek en andere dingen die van belang kunnen zijn voor de schadeafhandeling.
 
  • Maak de rijbaan vrij. Belemmert je motor het verkeer? Trek dan je fluo hesje aan en verplaats hem voorzichtig. Is er geen probleem voor het doorgaand verkeer, laat je motor dan gewoon staan of liggen. Zet een gevarendriehoek voor de plaats van het ongeval: op minstens 100 meter als je op de autosnelweg bent, op minstens 30 meter op andere plaatsen.
 
  • Noteer de gegevens van getuigen. Zijn er getuigen van het ongeval, vraag dan hun contactgegevens. Soms moet je wat aandringen, want niet iedereen vindt het leuk om zijn versie van de feiten te geven. Getuigenissen helpen de verzekeraar echter om te kunnen bepalen wie aansprakelijk was voor het ongeluk.

  • Vul het Europees aanrijdingsformulier in. Voor een snelle regeling van de schade is het belangrijk dat je verzekeraar over een volledig ingevuld Europees aanrijdingsformulier beschikt. Hoe je zo'n aanrijdingsformulier correct invult, lees je hier. Ontstaat er een meningsverschil over het ongeval of over het ingevulde formulier, teken het dan niet. Je verwittigt dan best de politie. Bezorg het Europees aanrijdingsformulier zo snel mogelijk aan je verzekeraar.


 
Om deze tips zo goed mogelijk op te volgen na een ongeval, is het handig om dit bij je te hebben:

  • een blanco Europees aanrijdingsformulier,
  • een balpen,
  • een zaklamp voor als je 's avonds betrokken bij een ongeval bent,
  • een fluo hesje.

 

Is er sprake van vluchtmisdrijf, een aanrijding met een dier of diefstal, dan moet je klacht indienen bij de plaatselijke politie.​




Verminderen

Verzekering motorrijders

Als je aan het stuur van je motor een ongeval veroorzaakt, ben je via je BA-verzekering zelf niet verzekerd voor jouw materiële en lichamelijke schade. Je duorijder, die als zwakke weggebruiker beschouwd wordt, is wel verzekerd voor zijn lichamelijke letsels. Je kan deze lacune opvangen met een omniumverzekering Top Voertuig Moto en de uitbreiding Pack Moto+. Zo zijn je kwetsuren gedekt en wordt ook de schade aan je motor vergoed.

 

Je kan kiezen tussen een kleine of een grote omniumverzekering Top Voertuig Moto.

Kleine omnium of Multirisk

Jouw motor is verzekerd tegen:

  • ​diefstal,
  • brand,
  • glasbreuk,
  • schade veroorzaakt door natuurkrachten,
  • schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier.

 
​Ook de opties en toebehoren van je motor, zoals verwarmde handvaten, audio- en videomateriaal, elektrisch windscherm, koffer,… zijn gedekt.

 

Grote omnium

Je geniet de volledige dekking van de kleine omnium of Multirisk. Daarnaast ben je gedekt voor de eigen schade aan je motor. Daarbij heb je de keuze tussen twee formules:

  • schade veroorzaakt door aanrijdingen met derden.
  • schade veroorzaakt door elk type ongeval: hierbij is bijvoorbeeld ook vandalisme gedekt.

 

Extra waarborgen

Je kan bij AG Insurance het Pack Moto+ onderschrijven, als aanvulling op je  omniumverzekering. Dit Pack omvat onder andere:

  • een dekking voor de lichamelijke letsels van de bestuurder,
  • een dekking voor schade aan je motoruitrusting tot 2 000 euro,
  • geen afschrijvingen gedurende de eerste 18 maanden,
  • een vergoeding voor je vervoerde voorwerpen en accessoires.


Een andere optie, waarmee je eveneens je gezin mee beschermt, is de Globale Verkeersongevallenverzekering. Met deze formule is iedereen gedekt voor zijn lichamelijke letsels: jij, jouw gezin en zelfs je passagiers/inzittenden: 

  • als bestuurder of passagier van een voertuig op vier wielen, motor, bromfiets, fiets.
  • als passagier van om het even welk voertuig op het land, in het water of in de lucht.
  • als voetganger wanneer een voertuig betrokken is.
Verminderen

Pech tijdens het motorrijden

Je kan met je moto niet alleen een ongeval hebben, maar ook gewoon met pech aan de kant van de weg belanden. Gelukkig kan je dan wel rekenen op Top Bijstand voor pechverhelping, ook na diefstal. Reis je niet alleen met de moto, maar neem je soms ook de auto of het vliegtuig, dan ben je gerust met Top Mobility & Travel Assist. Doe er een beroep op als je vlucht vertraging heeft, maar evengoed wanneer je in het buitenland medische kosten moet maken. Die zijn standaard onbeperkt gedekt.

Als je deze checklist doorlopen hebt, ben je er helemaal klaar voor om heel de zomer lang mooie motorritten te maken. Geniet ervan en hou het veilig!

Verminderen

​​​​​​​​​​​​​​