Ontdek de bijbehorende producten

Met pensioen. Wat nu?

Tien tips voor een vlotte aanpassing

​U bent met pensioen. En nu? Structuur, verantwoordelijkheid en collega’s vallen weg. Dreigt het zwarte gat? Met deze tien tips kunt u het vermijden.
  1. Bouw uw job geleidelijk af door op het einde van uw loopbaan tijdskrediet of vakantie op te nemen.
  2. Onderschat de impact van veertig jaar werken niet. Neem niet meteen te veel hooi op uw vork maar gun uzelf na uw carrière een rustperiode. Let wel op dat u af en toe uw huis uit komt en blijft bewegen.
  3. Raak niet in paniek als u niet meteen een invulling vindt voor uw vrije tijd. Gebruik uw rustperiode om te ontdekken wat u echt leuk vindt.
  4. Bepaal wat u van uw pensioen verwacht: wilt u vooral reizen, voor de kleinkinderen zorgen, opnieuw gaan studeren, vrijwilligerswerk doen, bijklussen, …
  5. Spreek die verwachtingen duidelijk uit tegenover uw partner en luister naar wat hij/zij vooral wil doen. Zoek compromissen.
  6. Herverdeel de taken in huis. Houd daarbij niet krampachtig vast aan bestaande patronen.
  7. Doe niet alles samen, zorg geregeld voor activiteiten zonder uw partner.
  8. Investeer in sociale contacten.
  9. Durf nee te zeggen. Het is niet omdat u nu meer tijd hebt, dat u die moet vol plannen met klusjes voor anderen. Dat leidt al gauw (opnieuw) tot stress.
  10. Neem uw tijd om aan uw pensioen en uw nieuwe ritme te wennen. Een aanpassingsperiode van één à twee jaar is niet abnormaal.