Ik begin pas te werken en denk nu al aan mijn pensioen
Ontdek de bijbehorende producten

Ik begin pas te werken ...

… en denk nu al aan mijn pensioen!

​Vanaf het moment dat u uw opleiding achter de rug hebt en begint te werken, moet u eigenlijk al aan uw toekomst denken. Vroeg starten met het individuele pensioensparen is een zeer goed idee. Zo zet u nu al een extra som opzij, die later zonder twijfel goed van pas komt.

Of u nu 18 of 24 jaar bent. Of u nu diploma bezit of niet, starten met werken, doen we allemaal. Het resultaat is ook voor iedereen hetzelfde: we staan aan het begin van een lange professionele loopbaan, met tal van nieuwigheden zoals sociale zekerheid, ziekenfonds, betaalde vakantie, te respecteren werkuren, bijscholing, ... Maar ook een periode waarin we vanaf dag 1 met ons loon beginnen bij te dragen aan het pensioen van later.
Verminderen

Denk op lange termijn

Maar misschien moet u bij de start van uw carrière ook al eens verder kijken. Zowel op privé- als professioneel gebied, maar vooral op financieel vlak. Hoe kunt u uw toekomst echt veiligstellen? Wie begint te werken, zou het best zo snel mogelijk de reflex moeten hebben om ook zelf te beginnen sparen voor zijn pensioen.
Misschien zult u als 18-jarige nog niet onmiddellijk deze reflex hebben. Of de zin om dan al uw pensioen voor te bereiden. Toch loont het zeker de moeite om dan al te starten met pensioensparen. Vroeg beginnen maakt door het hefboomeffect immers een wereld van verschil. Hoe eerder u start, hoe groter het kapitaal dat u op uw pensioen ontvangt.

Bovendien levert pensioensparen u dankzij het fiscale voordeel ook onmiddellijk al iets op. U recupereert immers 25 of 30 % op en in functie van het gestorte bedrag via uw belastingen. Dit jaar mag u 960 euro storten in uw pensioenspaarcontract en genieten van een belastingvermindering van 30 %. U kan er ook voor kiezen meer te storten, tot 1230 euro. In dat geval geniet u een belastingvermindering van 25 %.

Verminderen

Pensioensparen is er voor iedereen

Elke Belg die belastingen betaalt, kan aan pensioensparen doen. De voorwaarden vindt u terug in rubriek 4 op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Voor zelfstandigen zijn er bovendien nog een aantal andere mogelijkheden.
Verminderen