jongeren, sparen, toekomst, huis, pensioen
Ontdek de bijbehorende producten

U bent nooit te jong om te beginnen sparen voor uw toekomst!

U bent jong, hebt nog een heel leven voor u en u zit met allerlei toekomstplannen in uw hoofd. Maar hoe kunt u al uw projecten verwezenlijken in de huidige en komende financiële context? De oplossing is vrij eenvoudig: sparen.

Begin klein!

U kunt beter vroeg beginnen met sparen dan voortdurend blijven uitstellen en niet voldoende geld hebben op het ogenblik dat u uw projecten wil realiseren.

Misschien bent u pas beginnen werken. Als u uw eerste loon ontvangt, wilt u zichzelf graag een pleziertje doen … Een reis, een nieuwe zetel, een tweedehandswagen.
Door de jaren heen worden uw projecten steeds groter: uw eerste auto inruilen voor een recentere wagen, sparen voor de aankoop van een onroerend goed, uw huwelijk plannen, een gezinnetje stichten enz.

Hoe pakt u het dan aan om uw spaargeld zo goed mogelijk te verdelen?
Eén ding is zeker: u kunt maar beter ergens beginnen dan helemaal niets te doen. Geld op een spaarrekening zetten is een goede start. En daarna moet u prioriteiten stellen, naargelang uw projecten.

Droomt u al heel uw leven van een eigen huis? Focus u dan op wat u kunt ondernemen om uw droom te verwezenlijken. Om een woning te kopen moet u een aanzienlijke som geld ter beschikking hebben, onder andere om de notariskosten en registratierechten te betalen. Sommige banken stellen jongeren een woonspaarrekening voor. Hiermee kunnen ze – meestal tot hun 35e – kleine bedragen sparen om later een vastgoedproject te financieren.

Verminderen

Sparen voor uw schuldsaldoverzekering

Een andere mogelijke voorbereiding is de voorfinanciering van de schuldsaldoverzekering die de hypothecaire lening dekt. AG Insurance stelt een tak 21-spaarverzekering voor. Deze wordt belast in het stelsel van het langetermijnsparen en biedt een vaste interestvoet. De werking is te vergelijken met die van een spaarrekening waarop u kleinere of grotere bedragen kunt plaatsen, binnen de grenzen van het toegestane fiscale plafond. Het voordeel is dat u ze kunt aftrekken van uw belastingen. Elk jaar geniet u dus een fiscaal voordeel. Op een gegeven moment kunt u het spaargeld dan gebruiken om uw schuldsaldoverzekering te financieren. Als u uiteindelijk toch geen vastgoed koopt, kunt u premies blijven storten om voor uzelf een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen of gewoon de stortingen stopzetten en uw reserve laten renderen tot de einddatum van het contract, heel vaak op 65 jaar.

Verminderen

... en nu al sparen voor uw oude dag

Misschien bent u een van die jongeren die nog verder in de toekomst kijkt en bent u er zich van bewust dat de pensioenvooruitzichten niet erg rooskleurig zijn? Ga eerst en vooral na of uw werkgever voor u een groepsverzekering financiert (als u loontrekkende bent). Dan bent u zeker dat u toch al een extraatje heeft als u met pensioen gaat. Maar u kunt ook zelf uw steentje bijdragen.

Pensioensparen is immers een andere eenvoudige oplossing die al mogelijk is vanaf een klein maandelijks bedrag. Naargelang de risico's die u bereid bent te nemen, kunt u opteren voor een pensioenfonds (via een bank) of voor een tak 21-pensioenspaarverzekering (via een verzekeraar). Met een pensioenfonds belegt u op de beurs en neemt u dus meer risico. Met een tak 21-verzekering geniet u een gewaarborgde interestvoet. Het grote voordeel van pensioensparen is dat u de premies die u stort fiscaal kunt aftrekken (binnen de grenzen van het toegelaten plafond). Enerzijds zet u geld opzij voor later, anderzijds krijgt u geld terug van de belastingen.

Er bestaan spaaroplossingen voor iedereen. Sommige zijn echt gemaakt op maat van uw projecten. Het is belangrijk dat u alle mogelijkheden bekijkt en er diegene uitpikt die het best bij u passen.

Verminderen