Na uw 65e nog fiscaal voordeel genieten
Ontdek de bijbehorende producten

Een belastingvoordeel na 65?

Het is mogelijk!

Dankzij langetermijnsparen kunt u zelfs na uw 65e jaar genieten van een belastingvoordeel.

Wilt u fiscaal voordeel genieten via het langetermijnsparen, dan moet u uw levensverzekering onderschrijven vóór uw 65e en moet ze een looptijd van minstens tien jaar hebben. Vaak wordt zo’n verzekering aangehouden tot de 65e verjaardag (indien het contract werd onderschreven voor 55 jaar), maar u kunt ook voor een langere looptijd kiezen. Het kan zelfs een fiscaal efficiënte optie zijn! Inderdaad de premies die u stort na de eenmalige heffing van 10 % (op uw 60e of op de 10e verjaardag van uw contract ​indien u het onderschreef na 55 jaar) zijn vrijgesteld van taksen, terwijl ze u wel nog belastingvoordeel opleveren.

 

In geval van een terugkoop wordt het kapitaal belast tegen 33 % (+ gemeentelijke belastingen). In geval van overlijden kan erfbelasting verschuldigd zijn.

Verminderen

Anticipatieve taks

Begon u vóór uw 55e verjaardag met langetermijnsparen, dan wordt in principe een anticipatieve taks van 10 % geheven op uw 60e. Begon u na uw 55e verjaardag met langetermijnsparen, dan gebeurt de taksheffing in principe op de 10e verjaardag van uw contract. De taks is bevrijdend. Dat betekent dat u daarna gewoon verder spaart en blijft genieten van een belastingvoordeel op de gestorte premies, zonder dat uw opgebouwd pensioenkapitaal via premies nog extra belast wordt. 

 
De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van een klant en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.
Verminderen

Denk op voorhand goed na over hoelang u uw levensverzekering wilt laten lopen.

Na uw 65e kunt u uw contract niet meer verlengen. Als de einddatum vast ligt, op uw 75e bijvoorbeeld, betekent dit dat u na uw 75e geen fiscaal voordeel meer geniet. U kunt dan ook geen nieuwe langetermijnsparen meer opstarten. Daarom is het een goede optie om te kiezen voor een verzekering met de maximale looptijd van 99 jaar.
Verminderen