Na uw 65e nog fiscaal voordeel genieten
Delen
Ontdek de bijbehorende producten

Na uw 65e nog fiscaal voordeel genieten

Het kan via het langetermijnsparen

​Pensioensparen en langetermijnsparen zijn fiscaal voordelig. Wist u dat u met het langetermijnsparen het belastingvoordeel ook na uw 65e kunt blijven genieten?

Wilt u fiscaal voordeel genieten via het langetermijnsparen, dan moet u uw levensverzekering onderschrijven vóór uw 65e en moet ze een looptijd van minstens tien jaar hebben. Vaak wordt zo’n verzekering aangehouden tot de 65e verjaardag, maar u kunt ook voor een langere looptijd kiezen. Fiscaal is dat zelfs interessant. Want de premies die u stort na de eenmalige heffing van 10 % (op uw 60e of op de 10e verjaardag van uw contract) zijn vrijgesteld van taksen, terwijl ze u wel nog belastingvoordeel opleveren.
Verminderen

Anticipatieve taks

Begon u vóór uw 55e verjaardag met langetermijnsparen, dan wordt in principe een anticipatieve taks geheven op uw 60e. Begon u na uw 55e verjaardag met langetermijnsparen, dan gebeurt de taksheffing in principe tien jaar na uw eerste storting.
De taks is bevrijdend. Dat betekent dat u daarna gewoon verder spaart, zonder dat uw pensioenkapitaal nog extra belast wordt.
Verminderen

Denk op voorhand goed na over hoelang u uw levensverzekering wilt laten lopen.

Na uw 65e kunt u uw contract niet meer verlengen. Als de einddatum vast ligt  op uw 75e bijvoorbeeld, betekent dit dat u na uw 75e geen fiscaal voordeel meer geniet. U kunt dan ook geen nieuwe langetermijnsparen meer opstarten. Daarom is het een goede optie om te kiezen voor een verzekering met de maximale looptijd van 99 jaar.
Verminderen