Ontdek de bijbehorende producten

Uw pensioen voorbereiden

Combineer de mogelijkheden optimaal

​Om u optimaal voor te bereiden op een zorgeloos pensioen, combineert u best de vier pensioenpijlers van ons Belgische pensioenstelsel. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Belgisch pensioenstelsel

​Het Belgische pensioenstelsel bestaat uit vier pijlers, de bouwstenen van uw pensioen. De 1e en 2e pijler worden opgebouwd in functie van uw loopbaan. De 3e en 4e pijler omvatten de individuele pensioenopbouw, respectievelijk met of zonder fiscale voordelen.
Verminderen

Individuele pensioenopbouw optimaliseren

​U kunt zelf kiezen hoe u uw individueel pensioen opbouwt, afhankelijk van uw situatie en uw wensen. In grote lijnen gaat het om een combinatie van spaarmogelijkheden met en zonder fiscale stimulans:

 

Fiscaal sparen

Pensioenspaarverzekering met jaarlijks minimumrendement (tak 21)

Dankzij deze spaarverzekering weet u zeker welk rendement uw gestorte premies zullen opleveren. Bovenop dat minimumrendement krijgt u eventueel nog een winstdeling. U kunt de premies van een pensioenspaarverzekering bovendien inbrengen in uw belastingaangifte en zo een aantrekkelijk belastingvoordeel genieten.Niet-fiscale spaarverzekering met gewaarborgd rendement (tak 21)
Hiermee spaart u op uw eigen ritme, wanneer en hoeveel u wilt.
 

Vrij sparen

Heel wat mensen hebben ondertussen de verstandige reflex om aan pensioen- en/of langetermijnsparen te doen. Jammer genoeg zal ook dat niet volstaan, want de kosten voor uw oude dag lopen hoog op. Bovendien hebben steeds veel mensen het geluk om gedurende een heel lange periode – twintig tot zelfs dertig jaar – van hun pensioen te genieten. Conclusie: u hebt na uw pensioen nog heel lang veel geld nodig. En daarom is ‘vrij sparen’, zonder fiscale stimulans van de overheid, een absolute must. De verzekeraars zijn daarvoor het best uitgerust: zij hebben spaar- en beleggingsoplossingen in huis die zo’n lange termijn behelzen. Bijvoorbeeld:

 

  • Niet-fiscale spaarverzekering met gewaarborgd rendement (tak 21)
    Hiermee spaart u op uw eigen ritme, wanneer en hoeveel u wilt.

 

  • Beleggingsverzekering zonder jaarlijks minimumrendement (tak 23)
    Daarnaast kunt u, zonder fiscale stimulans, een extraatje voor uw oude dag sparen met een beleggingsverzekering. Het rendement van deze beleggingsverzekering hangt af van de fondsen waarin belegd wordt. De keuze van de fondsen gebeurt op basis van uw beleggersprofiel. Deze oplossing biedt uitzicht op een mogelijk hoger rendement dan in tak 21, maar gaat gepaard met een hoger beleggingsrisico. Een beleggingsverzekering is een uitstekende aanvulling op de veiligheid van een tak 21-pensioenspaarverzekering.
Verminderen