Pensioensparen maximum
Ontdek de bijbehorende producten

Pensioensparen: welk fiscaal maxiumbedrag kan ik storten in 2017?

​Het maximumbedrag dat u in 2017 kunt pensioensparen is 940 euro. Het is niet mogelijk om een hoger bedrag te storten. De wet legt geen minimumbedrag op.

​Het bedrag van de stortingen die u jaarlijks kunt doen voor pensioensparen, is beperkt.
Voor inkomstenjaar 2017 (aanslagjaar 2018) komt maximaal 940 euro in aanmerking voor belastingvermindering. Meer storten is wettelijk niet toegelaten. Stort u toch meer in een contract, dan zal de betrokken verzekeringsmaatschappij het te veel betaalde bedrag terugstorten.
 
De wetgeving zelf legt geen minimumbedrag op. De verzekeringsmaatschappij kan echter contractueel wel een minimumbedrag bepalen.
 
Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend en wordt u dus samen belast? Dan u hebt u toch allebei recht op dit maximumbedrag van 940 euro. Op voorwaarde dat u allebei nemer bent van een pensioenspaarverzekering.
 
Een pensioenspaarverzekering biedt soms de mogelijkheid om bijkomende waarborgen in te bouwen (bijvoorbeeld een overlijdensdekking). De premie die u daarvoor stort, komt boven op het bedrag dat u spaart voor uw pensioen. Zo betaalt u in totaal soms meer dan het maximumbedrag van 940 euro. Het maximale bedrag dat u fiscaal kunt aftrekken, blijft in elk geval 950 euro.
 
Wilt u meer sparen dan 940 euro voor uw pensioen? Dan kunt u overwegen om aan langetermijnsparen te doen. Of – als u zelfstandige bent – kiezen voor een Vrije Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Beide formules leveren eveneens een interessant fiscaal voordeel op.
Verminderen