Ontdek de bijbehorende producten

De kosten van de hogere studies van uw (klein)kind

Maak een goede inschatting van deze kosten en bereid er u op voor

​Als uw (klein)kind naar de hogeschool of universiteit gaat, kunnen de rekeningen hoog oplopen. Inschrijvingsgeld, boeken, transportkosten, een huur van een kot, studiemateriaal, een laptop, … Stuk voor stuk kosten die u maar het beste kunt incalculeren in uw budget. Een handige tool en een verzekering helpen u daarbij.

Hoeveel hogere studies precies kosten, hangt af van allerlei factoren. Het is dan ook moeilijk om hierover algemene uitspraken te doen. De kosten hangen samen met de gekozen studierichting. Zo zijn universiteiten doorgaans wat duurder dan hogescholen. Ook privéscholen zijn meestal duurder.
Gelukkig kunnen minder gegoede  studenten een beroep doen op een studielening of aanspraak maken op een studiebeurs om deze kosten op te vangen.
Verminderen

Een overzicht van de kosten waar u rekening mee moet houden:

 • Inschrijvingskosten: deze variëren naargelang de onderwijsinstelling, het aantal opgenomen studiepunten, … Beursstudenten betalen een lager bedrag. Neem een kijkje op de site van de betrokken hoge school of universiteit om het juiste inschrijvingsbedrag te kennen.
 • Boeken, cursussen en fotokopies: voorzie een gemiddelde van 400 euro voor dit soort uitgaven.
 • Verplaatsingskosten en/of kosten voor de huur van een kot: de kosten voor kotstudenten vallen meestal hoger uit dan die voor pendelende studenten. De huur van een studentenkot ligt situeert zich gemiddeld tussen 300 tot 350 euro, al kan dat in sommige steden zoals Brussel oplopen tot 500 euro. 
  De vervoermaatschappijen bieden gunstige abonnementsformules aan voor pendelende studenten. Met een Campuskaart van de NMBS kan een kotstudent tegen een zeer gunstig tarief de wekelijkse verplaatsing van en naar zijn studentenstad maken.
 • Studiemateriaal (een paar voorbeelden: een fototoestel, tekenmateriaal, een muziekinstrument, computerprogramma’s, …): deze kosten hangen nauw samen met de gekozen studierichting. Bepaalde richtingen zijn – precies door het benodigde studiemateriaal – veel duurder dan andere.
 • Een laptop.
 • Kosten voor een internetverbinding.
 • Kosten van maaltijden in het studentenrestaurant.
 • Studiereizen, al dan niet naar het buitenland.
 • De kostprijs van stages.
 • De kosten van een eventuele Erasmus-studie in het buitenland.
Verminderen

Heel wat van deze kosten moeten meteen in de eerste maand van het academiejaar betaald worden. Als ouder moet u er dus rekening mee houden dat vooral de maanden september en oktober extra duur kunnen uitvallen. Cijfers van de Gezinsbond tonen aan dat een kind van 18 jaar of ouder dat hogere studies doet, gemiddeld 8830 euro per jaar kost. Daarvan moet 1819 euro meteen in september betaald worden. 

Met deze tool kunt u vrij precies berekenen hoeveel de hogere studies van uw kind precies zullen kosten. Meer zelfs: is uw (klein)kind nog lang niet toe aan hogere studies, maar wilt u een projectie maken van deze toekomstige kosten, dan kan de tool u daarbij eveneens helpen.

Verminderen

Verzekeringen kunnen u helpen om de hogere studies van uw oogappel veilig te stellen:

Verminderen