levensverzekering, 2016, veranderingen, plafond, overheid
Delen
Ontdek de bijbehorende producten

Wat verandert er in 2017 voor levensverzekeringen?

 

Een nieuw jaar brengt traditiegetrouw ook heel wat veranderingen met zich mee. Wat brengt 2017 voor uw levensverzekeringen? Wat is de impact van een aantal regeringsmaatregelen voor uw levensverzekering?

Wat gebeurt er in 2017?

Nieuw is het optrekken van de roerende voorheffing van 27 naar 30%. Dit heeft een grote impact op de meeste beleggingsproducten. Tak 21-verzekeringen met een looptijd van minimaal 8 jaar en 1 dag of tak 23-verzekeringen die geen gewaarborgd rendement bieden, zijn echter niet onderhevig aan roerende voorheffing. De verhoging van de roerende voorheffing naar 30% heeft dus geen gevolgen voor de meeste levensverzekeringen en maakt deze beleggingsinstrumenten integendeel nog aantrekkelijker.

Wil je meer gedetailleerd weten in welke gevallen er geen roerende voorheffing van toepassing is voor levensverzekeringen, lees dan zeker ook het artikel Roerende voorheffing op levensverzekering.

Verminderen

Afschaffing van de woonbonus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vanaf 01/01/2017 is er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geen fiscaal voordeel meer voor de schuldsaldoverzekering verbonden aan de hypothecaire lening voor het verwerven of het verbouwen van de eigen woning. Zowel de woonbonus (enige, eigen woning) als het gewestelijke langetermijnsparen (niet-enige, eigen woning) worden afgeschaft.
In ruil voor de woonbonus wordt het ‘abattement’ verhoogd van 60.000 EUR naar 175.000 EUR. Enige voorwaarde is dat het om een aankoop van een onroerend goed dient te gaan dat niet meer betreft dan 500.000 EUR.
De voordelen voor de bestaande contracten in het kader van de woonbonus als het gewestelijke langetermijnsparen blijven behouden. Tevens blijven de bedragen geïndexeerd.
Dit zijn de nieuwe bedragen die in mindering mogen gebracht worden in verband met de contracten onderschreven tot en met 31/12/2016:

  • Basisbedrag: 2.350 EUR.
  • Vermeerdering in de eerste 10 jaar: 780 EUR.
  • Meer dan 3 kinderen ten laste: 80 EUR.
Verminderen