Organiseren, communie, lentefeest
Ontdek de bijbehorende producten

Hoe organiseer ik een communie- of lentefeest?

Tips voor een perfecte voorbereiding

​Voor uw kind is zijn communie- of lentefeest een belangrijke stap in zijn leven. Uw kind wordt groot, gaat naar het eerste of tweede leerjaar van de lagere school (eerste communie) of maakt de overgang van kind naar adolescent (plechtige communie of lentefeest). Kiest u voor een communie, dan is het ook een religieus engagement.
Maar hoe organiseert u het bijbehorende feest?

Uw kind doet zijn eerste communie als hij zeven of acht jaar is. Een belangrijk moment in zijn leven. Uw kleuter is immers een flinke meid of een hele knaap geworden.
Ook de plechtige communie of het lentefeest is een belangrijke etappe voor uw kind. Het maakt immers de overstap naar de adolescentie.
Doet uw kind zijn communie, dan is dat meteen ook een belangrijk religieus engagement.
Dat alles verdient uiteraard een echt feest.
Maar hoe organiseert u dat op een efficiënte manier?
Verminderen

De uitnodigingen


Communie- of lentefeesten zijn typische familiefeesten. Nodig dus in de eerste plaats personen uit die tot de onmiddellijke entourage van uw kind behoren (grootouders, tantes, nonkels, neefjes en nichtjes, peter en meter, …). Maar denk ook aan niet-familieleden. Zo kunt u bijvoorbeeld iemand uitnodigen die in het verleden vaak op uw kind gepast heeft. 
U kunt de uitnodigingen laten drukken of ze online aanmaken op gespecialiseerde sites. Of waarom maakt u ze niet zelf, samen met uw kind?
Er zijn heel wat mogelijkheden om originele uitnodigingen en sprekende teksten te maken. Heel wat sites helpen u daarbij.
Verminderen

Waar vindt het feest plaats?

U hebt de keuze. Ofwel besteedt u het feest uit. Ofwel organiseert u het zelf bij u thuis.

Voor- en nadelen van een uitbesteed feest:

  • Het zorgt voor heel wat minder stress.
  • Meestal zorgt personeel voor een prima organisatie wat uw taak aanzienlijk vergemakkelijkt.
  • Misschien verloopt alles wat minder persoonlijk.
  • Het is duurder.


De voor- en nadelen van een feest bij u thuis:

  • U hebt een grotere vrijheid om het feest in te vullen zoals u zelf wil.
  • Het is minder duur.
  • Meestal is een feest bij u thuis een stuk gezelliger.
  • Het kan best heel stresserend zijn. U moet immers zelf voor alles instaan zodat er nauwelijks tijd overblijft om van het feest te genieten.
  • Denk er in elk geval aan om een Pack Familiale+ te onderschrijven zodat eventuele schade verzekerd is.


Denk er in elk geval aan om een Pack Familiale+ te onderschrijven zodat eventuele schade verzekerd is.

Verminderen

De cadeaus

Een mooi uurwerk, een dure pen, een eerste waardevol fototoestel, een gouden ketting, … Het hoort er allemaal bij en zijn typische cadeaus die uw kind naar aanleiding van zijn communie of lentefeest krijgt. Al zijn er ook mensen die cadeaus geven die helemaal bij het religieuze thema passen (een religieus prentje, een mooie bijbeluitgifte, …).
Verminderen

Wilt u uw kind een origineel cadeau geven en vermijden dat het enkel overstelpt wordt met materiële cadeaus, dan is een spaarpotje voor later misschien een goed idee. Je hoeft de centjes die uw kind cadeau krijgt, niet noodzakelijk op een spaarrekening te storten. Een spaarverzekering is een valabel alternatief. Waarom is een spaarverzekering voor uw kind dat zijn communie doet of zijn lentefeest viert een goed idee?

Verminderen

Nog een tip


Vergeet ook niet om uw gasten na afloop van het feest een aardigheidje (snoepjes, een mooie foto als herinnering, …) aan te bieden.
Verminderen